Evo kako da božično drvce prevezete na siguran način, da pritom ne oštetite drvce, vaš automobil, nečiji tuđi automobil i – ne platite kaznu policiji.

Stotine tisuća božićnih smreka, jela i borova stići će ovih dana u domove širom Hrvatske. Uglavnom na krovu vašeg automobila. Evo nekoliko dobrih savjeta kako da ih prevezete na siguran način, da pritom ne oštetite drvce, vaš automobil, nečiji tuđi automobil i – ne platite kaznu policiji.

Koristite prikladno vozilo. Ako nemate tregere na krovu vozila, nemojte prevoziti teret na njemu. Užad omotana oko drvca i provučena kroz okvir vrata ili otvorene prozore može napraviti popriličnu štetu na tim istim okvirima i prozorima.

Koristite kvalitetnu užad. Elastične trake za bicikl, zatezne trake za vezanje, najlonska užad su dobra rješenja. Kuhinjska špaga i konopci od prirodnih materijala mogli bi puknuti.

Zaštitite drvce. Neka vam ga prodavač provuče kroz mrežu. Ili omotajte špagom grančice da ne strše.

Zaštitite svoje vozilo. Upotrijebite staru deku da spriječite ogrebotine na laku i da vam ne bi ostali tragovi smole na krovu.

Deblo okrenite prema naprijed. Vrh neka bude okrenut prema kraju vozila.

Privežite ga. Osigurajte drvce pri vrhu, na sredini i na kraju. Uže omotajte oko debla, iznad donjih grana i vežite za fiksne točke na autu. To bi trebalo spriječiti bočno klizanje, kao i pomicanje naprijed-natrag.

Testirajte. Prije nego što krenete, dobro protresite drvce da vidite je li stabilno.

Vozite polako i oprezno. Koristite sporedne ceste, ako je moguće. Veće brzine mogu uzrokovati štetu na drvcu, pa i uzrokovati njegovo padanje s auta, ma kako dobro svezano bilo.

Podsjećamo vas na zakonske odredbe prema kojima “teret na vozilu mora biti raspoređen i, prema potrebi, osiguran, pričvršćen i pokriven tako da ne grožava sigurnost sudionika u prometu i ne nanosi štetu cesti i objektima na cesti, ne umanjuje stabilnost vozila i ne otežava upravljanje vozilom, ne smanjuje vozaču preglednost nad cestom, ne stvara suvišnu buku i da se ne rasipa po cesti, ne zaklanja svjetlosne i svjetlosno-signalne uređaje na vozilu, registarske pločice i druge propisane oznake na vozilu”.

Ako imate manji automobil, vodite računa da teret koji se prevozi na vozilu ne smije premašiti najudaljeniju točku na prednjoj strani vozila više od jedan metar. Ako teret na vozilu premašuje više od jednog metra najudaljenije točke na stražnjoj strani vozila, najizbočenija točka tereta mora biti označena crvenom tkaninom. Noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, najizbočenija točka na teretu koji se prevozi vozilom mora biti označena svjetlom i reflektirajućom tvari crvene boje, a kad teret na bočno premašuje više od 20 cm vanjski rub prednjeg ili stražnjeg svjetla za označavanje vozila – svjetlom i katadiopterom koji s prednje strane daju bijelo svjetlo, a sa stražnje strane crveno svjetlo.

U suprotnom slijede kazne, od petsto kuna naviše.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *