Sudjelovanje na konferenciji: Sigurnost cestovnog prometa

Velika prometna konferencija Sigurnost cestovnog prometa, održana 17. travnja u hotelu Esplanade, ugostila je brojna poznata i ugledna lica: ministra Božinovića, pomoćnika ministra Madunića, načelnika Borovca, ravnatelja policije Milinu, generala Markača… I g. Hribara iz Udruge stradalih u prometnim nezgodama Bonus, no to je već manje bitno. Kao i teme kojima se bavila.

Pomoćnik ministra prometa g. Mario Madunić najavio je novu veliku investiciju u autoceste kao investiciju u sigurnost da bi ga nedugo zatim opovrgnuo Marko Ševrović, predstojnik Zavoda za prometno planiranje s FPZ-a, tvrdnjom da se većim ulaganjem u ceste, boljim i kvalitetnijim prometnicima povećava i broj prometnih nesreća jer se vozači tada osjećaju sigurnijima.

Goran Pejić, pomoćnik Uprave za tehničke poslove iz Centra za vozila Hrvatske potvrdio je općepoznatu činjenicu da je čak 70 posto vozila na cestama je starije od 10 godina, a očekivani uvoz starijih dizelaša iz Njemačke vjerojatno neće puno popraviti taj prosjek.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je na na ciljeve nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, točnije spuštanje broja poginulih ispod 213 do 2020. g. Za to što se lanjska statistika uvelike odmaknula od te krivulje okrivio je – turiste. Prisutne je upoznao i s akcijom “Poštujte naše znakove”, idejom starom 23 godine.

Najrelevatnije je zapravo bilo izlaganje načelnika uprave policije Krunoslava Borovca koji je najavio borbu vječnu protiv alkohola i brzine kao glavnih uzročnika prometnih nesreća s nastradalim osobama. Također je apelirao i na putnike u vozilu da koriste sigurnosni pojas, najavljujući i sankcije za nepoštovanje toga. Obzirom na ovogodišnji broj smrti u prometu uzrokokovanih ispadanjem iz vozila inicijativa je apsolutno na mjestu. Pohvalio se i da, nakon što je povećana novčana kazna, čak 97 posto motociklista i mopedista nosi kacigu prilikom vožnje.

Pa, da se osvrnemo na njegovo izlaganje, jedini način da se prepoznaju i isključe iz prometa pijani vozači je povećanje broja prometnih policajaca na cesti. Način je to i da se sankcioniraju i drugi vodeći uzroci stradavanja u prometu kao što su pojas i mobitel. Jer, kada pričamo o neprilagođenoj brzini kao vodećem uzroku prometnih nesreća, morate znati da tu nije riječ o prekoračenju dopuštene brzine nego se tu statistički podvedu i sve one nesreće u kojima se ne može sa sigurnošću utvrditi uzrok gubitka kontrole nad vozilom, a što bi moglo biti uzrokovano mobitelom, dekoncentracijom, pospanošću ili distrakcijom pažnje.

Da se odmah razumijemo, od povećanja broja policajaca na cesti neće biti ništa. Godinama je poznato da obje zagrebačke postaje prometne policije muku muče s potkapacitiranošću i nemaju popunjena ni ona radna mjesta koja su predviđena postojećom sistematizacijom pa se postupa po dojavama, a preventivni dio je na nekim sektorima gotovo u potpunosti zanemaren. Više od četristo podenesenih zahtjeva za mirovine stavljeno je na čekanje jer MUP nema načina da popuni radna mjesta vođe ophodnje za koja je jedini uvjet pet godina iskustva. Nije za računati ni na tristo policajaca koji će završiti školovanje ove godine, oni su namijenjeni granici. Pitate se gdje onda radi dvadeset tisuća policajaca koliko ih Hrvatska ima? Tu, na Ilici, u zgradi ravnateljstva policije, poznatoj kao Pentagon, no sigurno se sijećate kako je završio prošli ministar koji ih je pokušao preusmjeriti na cestu.

Drugi prijedlog koji bi imao smisla jest da se recept primjenjen na upotrebu kacige kod motociklista, koji je ostvario uspjeh, primijeni i na prekršaje poput nevezanja pojasa i korištenja mobitela u vožnji i da se kazne povećaju. Jer je mogućnost plaćanja pola kazne u tri dana rasteretila prekršajne sudove i prometne referade, ali je čini se i ohrabrila vozače koji sada očito rijetko vežu pojas smatrajući kaznu od 250 kuna podnošljivom.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *