ZAMJENSKO VOZILO

Zamjensko vozilo, odnosno naknada za korištenje zamjenskog vozila ima raznorazna tumačenja od strane osiguravatelja, a jednako tako i razne stavove suda. Prema našem mišljenju, a tumačeći cijel odsjek 7 (popravljanje štete) bi bio u cijelosti obeštetiti oštećenika, jer isti nije odgovoran za nastalu štetu.

Slijedom navedenog postojala bi obveza osiguravatelja naknaditi štetu u smislu refundacije troška unajmljenog vozila za vrijeme trajanja popravka ili, ako se radi o totalnoj šteti, do datuma isplate štete. No, osiguravatelji uglavnom izbjegavaju svoju obvezu uz određene, recimo, iznimke (taxi vozači, autoprijevoznici).

Svi drugi su uglavnom odbijani, a ishodi sporova upitni. Stranke moraju dokazivati da im je automobil bio nužan za obavljanje njihovog posla ili transporta zarad nekih opravdanih razloga. Vrlo često se događa i prigovor osiguravatelja na trajanje popravka, jer je on u svom izvidu štete predvidio potrebne sate popravka ,neovisno što vi svoj automobil možete koristiti tek kada vam servis automobil popravi. Obično se čeka, a danas sve  duže, na rezervne dijelove.

U našoj praksi imamo različitih odluka sudova i jednu vrlo interesantnu. Stranka je učiteljica koja je predavala na nekoliko lokalnih škola pa je time dokazala da joj je automobil bio nužan. No, ona je imala automobil na plin, a zamjenski automobil je bio na benzin. Vještak je utvrdio prijeđenu kilometražu, izvršio obračun i ustvrdio razliku cijena, a sud obvezao osiguravatelja na plaćanje. Preporučujemo članovima konzultirati se prije postavljanja zahtjeva, s obzirom da su konzultacije za članove besplatne. Upite možete poslati i na mail:  hrib.miso@gmail.com ili na službeni mail udruge.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *