Troškovi liječenja nakon prometne nezgode

U jednoj od prethodnih objava dotaknuli smo pitanja korištenja zamjenskog vozila u situacijama kada niste krivi za nastali štetni događaj. Evo još jedne slične teme, ali s puno ozbiljnijim reperkusijama: Plaćanje troškova liječenja nakon prometnog udesa u slučaju da ste imali tjelesne ozljede.

Bolnički krevet ozbiljno košta u slučaju da nemate dopunsko osiguranje. Participacije u ljekarni koje plaćate prilikom svakog uzimanja lijeka košta. Ukoliko vam vaš liječnik sugerira neki od lijekova koji nije na listi opet košta. Posebno, a vrlo česte situacije, naručeni ste na kontrolu neke sljedeće godine ili na neku fizikalnu terapiju u sljedećoj petoljetki. Imali smo predmete gdje je bilo pitanje protetike, npr. umjetni kuk, natkoljenična proteza, proteza šake itd.

HZZO je sklon jeftinijim rješenjima, koji puta ili često nekvalitetnim, pa se postavlja pitanje: Imate li vi kao oštećeni pravo na izbor najkvalitetnijeg rješenja ili se morate prilagoditi usluzi HZZO-a? Izvor problema je činjenica da svi osiguravatelji plaćaju HZZO, postotni dio funkcionalne premije po svakoj sklopljenoj polici auto-osiguranja.

Osiguravatelji, ako se postavi takav zahtjev, odbijaju plaćanje jer su to već platili HZZO-u. Do takvog sustava došlo se davno, za “vladavine” dr. Bergmana, kao direktora HZZO-a. Ono što moramo naglasiti, za svako “iskakanje” iz sustava, mora postojati ozbiljna medicinska dokumentacija – ne ono “rekao mi je doktor” nego napisao. I tada vas može očekivati ozbiljan spor i neizvjesni ishod. Mi smo vodili nekoliko sporova u vezi protetike (ozbiljne su razlike u cijeni i kvaliteti), a u svim je bilo odlučno mišljenje vještaka kojeg određuje sud te njegovog mišljenja nakon provedenog vještačenja.

Naše mišljenje je da oštećeni ima pravo, uz medicinsku indikaciju, na najbolja rješenja, na teret osiguravatelja.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *