foto: bjelovar.live

Bjelovarska tragedija mogla bi postati još veća

Bjelovarska prometna tragedija mogla bi postati još većom. Provjera Mercedesa kutinskih registarskih oznaka na stranicama Hrvatskog ureda za osiguranje pokazala je da je polica osiguranja za to vozilo istekla prije više od mjesec dana. Što to znači za stradale?

Podsjetimo do teške prometne nesreće  na bjelovarskoj obilaznici došlo je jučer poslijepodne, najvjerojatnije tako što je Mercedes kutinskih registarskih oznaka prešao u traku namijenjenu kretanju vozila iz suprotnog smjera pri čemu je, pri velikoj brzini, došlo do frontalnog sudara s Volkswagenom slatinskih registarskih oznaka. U nesreći je poginuo vozač i oba putnika Volkswagena kao i vozač i suvozačica u Mercedesu, dok su putnice na stražnjem sjedalu pretrpjele teške ozljede.

Teoretski, ako je to vozilo vlasništvo počinitelja i nije bilo osigurano, materijalnu i nematerijalnu štetu zbog smrti i teških ozljeda putnika i oštećenog vozača nadoknaditi Hrvatski ured za osiguranja. Međutim, on ima pravo regresno potraživati od počinitelja isplaćenu štetu, koja će biti ogromna, a kako je u ovom slučaju počinitelj preminuo, može cjelokupnu štetu potraživati iz njegovog nasljedstva, do iznosa same ostavinske mase. Jednostavno rečeno, ako je počinitelj imao ušteđevinu, istu može ovršiti, odnosno ako je bio vlasnik, primjerice, obiteljske kuće može tražiti da se njegovo potraživanje podmiri iz te imovine. Uz ogradu da, ako je kuća bračna stečevina, supruga može na taj način zaštiti svoj dio kuće. Kako bilo, uz cijelu tragediju, moglo bi doći i do velikog troška za obitelj, daleko većeg od cijene jedne police autoosiguranja.

Moguće je da podaci Hrvatskog ureda za osiguranja nisu ni potpune ni pouzdane, ali smo svejedno odlučili pisati o tome. Zašto? Da bismo vam skrenuli pažnju na to što se može dogoditi kada ne produžite svoju policu osiguranja od automobilske odgovornosti. Molimo vas, odmah uzmite policu osiguranja od automobilske odgovornosti svog vozila u ruke i provjerite do kada važi. Ako je istekla, produžite je. Ako je istekla za više od mjesec dana, nizašto ne sjedajte za upravljač. Jer možete uzrokovati probleme razmjere kojih i ne slutite.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *