Kako izgubiti nesporan slučaj?

Puno smo pričali o tome što je potrebno da se dobije naknada štete, ali znate li što je potrebno da slučaj izgubite i da stranka nikada ne dobije naknadu štete na koju ima pravo? Donosimo dva recepta iz prakse u priči o jednoj stranki i četiri odvjetnika:

Jedna stranka

Važno je reći da je odnos odvjetnika i klijenta od presudne važnosti za dobivanje sudskog spora.  „Prije svega, ne smijete sve prepustiti odvjetniku i dići ruke od svega. To je vaš život, to je vaša stvar. Morate stalno biti u toku, boriti se, tražiti načine kako dokazati da ste u pravu.“ – rekla je jedna pametna gospođa. Ta, nažalost, nije bila naša stranka. Naša stranka smatrala je da je dovoljno potpisati punomoć odvjetniku i time je njena uloga u potraživanju nematerijalne štete iz prometne nesreće završena. Traženu liječničku dokumentaciju nije dostavila jer na dva liječnička pregleda na koja je bila upućena nije ni otišla. Nije ih mogla uskladiti s radnim vremenom. Pretpostavljamo da ni prvo ročište, na koje također nije došla, nije mogla uskladiti s radnim vremenom. Na drugo ročište dolazi nepripremljena jer, unatoč molbi odvjetnika da dođe petnaestak minuta ranije radi konzultacija, dolazi u zadnji tren i svjedoči u korist vlastite štete. Odvjetnica je tu nemoćna. Sud odlučuje da stranka nije dokazala da je pretrpjela bol i strah u obimu u kojem bi oni zahtijevali novčanu naknadu. Sve su žalbe tu uzaludne. Odvjetnici osiguravatelja potražuju od gospođe gotovo 25 000 kuna svojih troškova. Jednake takve troškove smo mi snosili i podmirili. Suočivši se s ovrhom, stranka se odjednom aktivira, na društvenim mrežama, vršeći pritisak na Udrugu da podmiri i njene troškove kriveći odvjetnicu za gubitak spora i tvrdeći da nije znala da se sudski spor može izgubiti (!). Da je gubitak spora skrivila odvjetnica, objasnili smo gospođi, može se zahtjevom obratiti na njeno osiguranje, što nije učinila. Odvjetnica je čak bila, radi zaštite svog ugleda, spremna objaviti cjelokupni spis, ali joj odvjetnička etika to brani bez privole stranke koju je ova izričito, u više navrata, odbila dati. I sad nam preostaje jedino da kažemo, žao nam je gospođo, na Vaše postupke nismo mogli utjecati, kao ni na odluku suda. A križarski rat na društvenim mrežama neće platiti ni Vaše ni naše račune.

Četiri odvjetnika

Potrebna su vam barem četiri odvjetnika, jedan koji nema pojma o naknadi štete, drugi koji ne čita spis i još dva da nasumičnim pokušajima neuspješno pokušaju popraviti štetu; iskustvo je koje je s nama podijelio član. Sve je lako kada znaš kako, moto je mog šefa. Zato nam je i logo Pitagorin poučak (primijetili ste, zar ne?). Odvjetnica kojoj je ova stranka predala predmet u ruke možda je vrlo dobra u npr. rješavanju zemljišnoknjižnih sporova, ali  kako se radi naknada štete očito nije znala. Zato je za štetu koju je 2007. godine napravilo vozilo inozemnih registarskih oznaka 2008. tužila korespondenta Croatiu umjesto Hrvatskog ureda za osiguranja. Unatoč tome što Croatia ističe promašaj pasivne legitimacije, tužbu ne povlači nego, na inzistiranje klijenta, sastavlja požurnice. Čak 2010. tuži Republiku Hrvatsku jer stranki nije omogućila suđenje u razumnom roku. Tužba biva odbijena. U međuvremenu stranka pronalazi drugog odvjetnika koji nije proučio ni uočio  gdje je nastao problem nego nastavlja gdje je kolegica stala. Rezultat je presuda Općinskog suda 2011. kojom je tužba za naknadu štete odbijena iz razloga promašene pasivne legitimacije. Odvjetnik ulaže žalbu, ali stranka 2013. prima presudu Županijskog suda koja  potvrđuje odluku Općinskog suda. Klijent zbog zastare više nema mogućnost tužiti HUO i ostaje bez naknade štete. Treći odvjetnik prepoznaje grešku prve odvjetnice i obraća se njenom osiguranju, ali ono zahtjev otklanja iz dva razloga; jer potraživanje nije bilo u zastari kada si je stranka pronašla drugog odvjetnika i, drugo, prebacuje teret na prvostupanjski sud koji je prigovor promašene pasivne legitimacije „prvenstveno razmotrio“  pune tri godine od kada je prvi put istaknut. Četvrta odvjetnica tereti Republiku Hrvatsku za propust suda te se obraća Općinskom državnom odvjetništvu prijeteći tužbom koja ipak neće biti podnesena. Kad nam je član, ove godine, pokazao spis mogli smo ga, nažalost, jedino obavijestiti da je njegovo potraživanje u zastari.

Što smo Vam htjeli poručiti pričom? Za uspjeh u sudskom postupku potrebna je intenzivna suradnja između aktivne i motivirane stranke i stručnog i specijaliziranog odvjetnika. Spojiti to dvoje je, između ostaloga, naš posao.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *