Pješakinja je preminula godinu i po nakon što ju je udario automobil, osiguravatelj niječe uzročnu vezu. Odluka je na vještaku.

Prilikom naleta automobila pješakinja je zadobila po život opasne ozljede, višestruke prijelome te ozljede mozga zbog kojih je psihoorganski promijenjena. Nesposobna za brigu o sebi, nakon godinu i po psihičkog i fizičkog propadanja, iz udomiteljstva je u stanju sepse dovezena u bolnicu u kojoj i umire od posljedica upale pluća. Osiguranje osporava uzročnu vezu s prometnom nesrećom pa je sin pokojnice prisiljen podnijeti tužbu.

Prometna nesreća često rezultira posljedicama koje će se pokazati tek nakon nekog vremena, a što je period između nesreće i posljedice dulji u pravilu postaje teže dokazati uzročno-posljedičnu vezu.

Najčešći je ovakav primjer trzajna ozljeda vratne kralježnice koju sudionici nesreće često zanemare očekujući da će bol nestati nakon dan-dva, ali bez posjete liječniku odmah nakon nesreće, ili eventualno sljedećeg dana, postaje teško dokazati da se to na što se žalimo nije desilo neovisno o nesreći, uslijed nekog drugog uzroka.

Važno je znati da je tzv. kauzalni neksus, iliti, po domaću, uzročna veza, jedan od elemenata koji nužno moraju biti dokazani u postupku naknade štete. Dakle, čak i ako je posljedica smrtna, a smrt je nastupila nakon više od mjesec dana od prometne nesreće, ishod suđenja ovisi isključivo o nalazu vještaka, odnosno o tome hoće li on prepoznati uzročnu vezu između nesreće i smrtnog ishoda, jer će osiguravatelj, jasno, staviti prigovor nedostatka iste. 

Iako je, u primjeru koji navodimo, bilo i drugih faktora koji su mogli utjecati na pogoršanje stanja pokojnice, kao što je prijašnje loše psihičko stanje te neadekvatna skrb u udomiteljstvu, vještak ispravno prepoznaje da je nepovoljan tijek liječenja ozljeda iz nesreće, obilježen izostankom značajnijeg oporavka i razvojem komplikacija, neminovno vodio k fatalnom ishodu, a koji se i dogodio nakon upale pluća  sedamnaest mjeseci kasnije. Dovevši na ovaj način smrtni ishod u uzročno-posljedičnu vezu s ozljedama zadobivenima u prometnoj nesreći, vještak je, praktički, presudio u ovom sporu.

Obrazloženje vještaka pročitajte u prilogu:

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *