Vozač poginuo na Istarskom ipsilonu: Pijana vozačica jurila u suprotnom smjeru

Pijana vozačica jurila je u srijedu Istarskim ipsilonom u suprotnom smjeru i udarila u više vozila od kojih se jedno prevrnulo na bok pri čemu je poginuo vozač. – javlja Policijska uprava istarska.

Nesreća se dogodila oko ponoći kada se 36-godišnjakinja iz Opatije, pod utjecajem alkohola od 1.81 promila, Peugeotom riječkih registarskih oznaka kretala dionicom autoceste Nova Vas – Višnjan u suprotnom smjeru. Iako je Centar za upravljanje prometom Bina-Istre odmah po zaprimanju dojave poslao sve raspoložive ekipe na intervenciju, a svi ulazi na autocestu su zatvoreni te su aktivirane poruke upozorenja vozačima, pomoći nije bilo.

U nepreglednom zavoju,  vozačica je retrovizorom zapela Škodu, kojom je iz suprotnog smjera nailazio 31-godišnji slovenski državljanin, i  nastavila vožnju u suprotnom smjeru prema mostu Mirna, nakon čega je prednjim dijelom vozila udarila u zaštitnu ogradu koja razdvaja istočni kolnički trak od zapadnog. Automobil se odbio od ograde i prednjim dijelom udario u Peugeot pulskih registarskih oznaka koje se od siline udarca prevrnulo na bočnu stranu, te su putnici, obitelj iz Umaga, ostali prikliješteni u vozilu, dok je vozilo riječke registarske oznake udarilo u zaštitnu ogradu.

Zbog zadobivenih ozljeda, na mjestu događaja smrtno je stradao 41-godišnji vozač, dok su njegovi suputnici, 38-godišnjakinja i dijete, prevezeni u riječku bolnicu, gdje je utvrđeno da su lakše ozlijeđeni. Lakše ozlijede zadobila je i 36-godišnja vozačica, protiv koje se radi sumnje da je počinila kazneno djelo izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu, podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

O razlozima koji su pijanu vozačicu naveli na ovakav suludi pothvat moguće je samo nagađati no činjenica je da su sva ulaganja u infrastrukturu i sigurnost vozila uzaludna i da je tragediju nemoguće izbjeći ako na ovakav način zakaže ljudski faktor. Kada osoba odluči svjesno prekršiti baš sva pravila koja su temelj kakve-takve sigurnosti u prometu javnost s pravom očekuje da ta osoba snosi i odgovarajuće zakonske posljedice, a u svrhu generalne i specijalne prevencije (dakle, kako niti njoj niti bilo kome drugom ne bi više palo na pamet ponoviti takvu glupost).

Jer broj stradalih u prometnim nesrećama nam raste u kontinuitetu i u prvih sedam mjeseci ove godine na cestama je poginulo 175 osoba, a objavljivanje apela na stranicama policijskih uprava, kao što je to učinjeno u nekoliko navrata ovog ljeta, čini se ne djeluje na savjest vozača.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *