Vratite suđenje u okvire zakona, a ne improvizacije, medija, političkih odluka i politikanstva interesnih grupacija.

Poštovani predsjedniče Vrhovnog suda,

ohrabren dugogodišnjim iskustvom u predmetima naknade štete uzimam si za pravo javno komentirati vaše obraćanje javnosti povodom nesuvisle presude Općinskog suda u Zagrebu kojom je nepravomoćno dosuđen iznos od 50 000 kn ženi koja je jasno dokazala da je bila maltretirana (glagolski vid trajni) i višestruko silovana, a koji bi dosuđeni iznos trebao predstavljati pravičnu naknadu za pretrpljeni užas kroz koji je morala proći.

U jednom slučaju kada sam vam se obratio, tada kao predsjedniku općinskog suda, rekao sam da ću jasno iznijeti subjekt, predikat i namjeru svog obraćanja pa ću i sada nastojati slijediti tu ideju. Dakle, obraćam vam se jer je pravosuđe nesuvislo i nedoraslo, a vi možete nešto promijeniti jer ste na funkciji koja vam to omogućava i imate za to potreban alat, opća sjednicu Građanskog odjela Vrhovnog suda.

Vaš prethodnik g. Hrvatin (http://www.naknadastete.hr/selo-gori-a-baba-se-ceslja/) je uspio prodati dušu đavlu priređujući tzv. Orijentacijske kriterije, koordinirane vaninstitucionalno s vještacima medicinske struke, s HUO-om i osiguravateljima, a koji su rezultirali ovakvim presudama. O jasnom tragu novca u tom slučaju sam već pisao, pisao sam i o načinu organizacije famoznog seminara u Opatiji, koji je trebao amenovati uradak vještaka, naručen od osiguravatelja, a sve na plaćenom ladanju u Opatiji u organizaciji Ingbiroa, financiran od strane HUO-a, blagoslovljen prisutnošću nekoliko sudaca županijskih sudova, nekoliko općinskih sudaca i, kao kruna, posebno ugošćenim g. Hrvatinom. Sve je lako dokazivo, piše u zapisnicima HUO-a, potom u financijskim podacima Ingbiroa, piše i u prihodovnim karticama pojedinih vještaka pa čak i g. Hrvatin u svojoj imovinskoj kartici ima evidentirane podatke o honoraru za održane seminare u organizaciji Ingbiroa. Postoji čak i kolateralna žrtva, jedna gospođa koja je dobila momentalni otkaz u Ingbirou jer mi je prenijela, ne znajući s kim priča sve detalje o organizaciji akcije.

No, vratimo se na problem. A problem je što se sve to što se odigralo u Opatiji trebalo dogoditi na općoj sjednici Građanskog odjela Vrhovnog suda, a ne na nekom plaćenom ladanju. Uza sve rezerve koje je naglašavao g. Jakob Miletić, tadašnji predsjednik Građanskog odjela Vrhovnog suda (http://www.naknadastete.hr/jakob-miletic-vrhovni-sud-o-orijentacijskim-tablicama-za-procjenu-ostecenja-zdravlja/), stvari su ubrzo krenule upravo u pravcu koji je i zamišljen na krivom mjestu sa krivim sudionicima. Dakle, on je ipak načelno obranio mogućnost da se službeno uvedu tzv. tablice invaliditeta, orkestrirane od zainteresiranih, naglašavajući pritom značenje termina orijentacijski, ali se vrlo brzo pretvorilo u sudovanje koje se svodi na zbrajanje množenje, a ne na suđenje. Presude pišu vještaci a uredujući sudac ih samo potpisuje. Vama je sigurno poznato, ali je dobro za svaki slučaj naglasiti, da ti vještaci honorarno rade za pojedina osiguravajuća društva i radit će sve do onda do kada budu, hm, ispunjavali očekivanja.

Bezbrojna obrazloženja presuda koja sam pročitao daju mi za pravo da to nazovem nesuvislim i nedoraslim pravosuđem, komotnim odrađivanjem statistika i potvrđujućih presuda (http://www.naknadastete.hr/sto-ne-valja-s-orijentacijskim-kriterijima-vsrh-za-istu-ozljedu-u-italiji-biste-dobili-dvadeset-puta-vecu-odstetu-od-osiguranja/). Ako vi sada, kao predsjednik Vrhovnog suda, navodite da je predmet koji je bio povod vašem obraćanju javnosti trebalo riješiti nagodbom s državnim odvjetništvom, što je točno, bilo bi korektno reći koliko je predmeta riješeno na taj način.

Ili da vam ja nabrojim? Kornatska tragedija, nakon što premijer traži da se slučaj nagodi nakon puno godina sudovanja pa se stvar dogodi, po meni bez pravnog osnova, ali s političkom voljom i, vidi vraga, izvan orijentacijskih kriterija. Osobno mi je drago da je čovjek dobio naknadu. A RH još pritom nije priznala odgovornost… Zatim slučaj čovjeka koji je zbog greške liječnika u riječkoj bolnici ostao invalid i dobio naknadu potpuno van uobičajenih orijentacijskih kriterija zahvaljujući snazi medija. Ili da spomenem nagodbu obitelji Zec s RH?

Državno odvjetništvo, a to isto tako znate, ne funkcionira samostalno u smislu da sklapa nagodbe bez prethodne suglasnosti Ministarstva pravosuđa, ili Ministarstva unutarnjih poslova, povodom neisplaćenih prekovremeni sati policajaca, ili ministarstva zdravstva zbog grešaka u liječenju itd.

Nije novčić koji ste izgubili ispod bandere koja svijetli nego tamo gdje novčić jest. I molim vas da rješenja tražite tamo gdje rješenja jesu, dakle na sjednici Građanskog odjela Vrhovnog suda.  Vratite suđenje u okvire zakona, a ne improvizacije, medija, političkih odluka i politikanstva interesnih grupacija.

Imam velika očekivanja od vas jer sam jednom imao u rukama vašu presudu kojom ste tada, kao sudac Vrhovnog suda, odbili zahtjev za trošak jednom osiguravajućem društvu, a uz obrazloženje koje možda nije bilo ex lege, ali je bilo pravedno.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *