Pomorac kojem je zbog ostavljene gaze u koljenu amputirana noga mora podmiriti sudske troškove u vrijednosti gotovo polovice odštete

Prošlog petka je u Jutarnjem listu objavljen članak o pomorcu kojem su liječnici prije 15 godina ostavili gazu u koljenu nakon operacije zbog čega mu je amputirana noga. Dobio je odštetu, ali istovremeno mora platiti 60.000 kn sudskih troškova. Prava pravcata nepravda, rekli bismo.

No, prije nego što se obrušimo na zadarski sud, pa i suce i pravosuđe općenito, treba pošteno reći da je tome tako jer je gospodin ostvario samo djelomičan uspjeh u parnici. Njegov je odvjetnik naime tužbeni zahtjev postavio na iznos sedam puta veći od toga pa mu je stranka zapravo ostvarila vrlo slab uspjeh u sporu, a što ju onda posljedično obvezuje na plaćanje sudskih troškova, visina kojih također raste s vrijednošću spora. Čak i da nije suđena podijeljena odgovornost između dviju bolnica takav tužbeni zahtjev debelo premašuje iznose predviđene Orijentacijskim kriterijima Vrhovnog suda, koji su godinama početak i kraj svega što je u parnicama naknade štete moguće postići i to dobro zna baš svaki odvjetnik koji se time bavi. Ili ne zna?

Prvi odvjetnik Šime Lučića, vatrogasca koji je preživio užas na Kornatima, postavio je bezbrižno odštetni zahjev na sedam milijuna kuna, unatoč notornoj činjenici da maksimum određen Orijentacijskim kriterijima Vrhovnog suda iznosi milijun kuna, i to u slučaju potpunog invaliditeta. Njegova stranka nije od toga još uvijek vidjela ni novčića.

Slučaj Miroslava Maškarina, koji je zbog liječničke greške izgubio nogu prilikom rutinske operacije slijepog crijeva, ni nakon dvanaest godina nije dobio sudski epilog, ovog puta na riječkom sudu. Mladić je primio tek otprilike deset posto od traženog iznosa od 13 milijuna kuna.

Nije dakle do suda ni sudaca, takav je zakon i sudska praksa. Kada birate odvjetnika budite sigurni da je upoznat s ta dva pojma te da je u stanju kontrolirati vlastitu ambiciju jer, kada se slučaj raspetlja ovako, njegovoj stranki neće pomoći – naslikavanje za novine.

Više o odvjetničkim naknadama; kako funkcioniraju, kako se računaju i što o njima morate znati prije postupka pred sudom pročitajte ovdje.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *