Čak i ako se utvrdi da je do nesreće došlo greškom vozača, to ne znači da obitelj stradalih nema nikakva prava

U nedjelju oko podne mladi bračni par iz Karlovca podletio je svojim vozilom pod teretni vlak na pružnom prijelazu u Donjem Zvečaju. Nije to prva nesreća koja se dogodila na tom mjestu, no provedenim očevidom utvrđeno je da je na prijelazu postavljen Andrijin križ i svjetlosna signalizacija koja je, u trenutku nesreće, radila ispravno. Kako je vlakovođa energično trubio, makar je to i inače praksa kada se vlak približava pružnom prijelazu, pretpostavlja se da je vidio vozilo na tračnicama, ali nije mogao zaustaviti vlak te ga je udario u lijevu bočnu stranu. Obzirom na to, velika je vjerojatnost da je u tom trenutku vozilo bilo zaustavljeno na pruzi, moguće zato što je zapelo u snijegu ili zato što vozač nije mogao upaliti motor, prestravljen u trenutku kada je ugledao vlak. Pitanje uzroka nesreće vjerojatno će ostati nerazriješeno jer su jedini koji znaju što se uistinu dogodilo, vozač i njegova suputnica, smrtno stradali.

No, čak i ako se utvrdi da je do nesreće došlo greškom vozača, to ne znači da obitelj stradalih nema nikakva prava. Vozilo je imalo važeću policu osiguranja temeljem koje roditelji, braća i sestre i djeca stradale putnice, imaju pravo na određene novčane iznose predviđene Orijentacijskim kriterijima Vrhovnog suda. Bračni drug putnice također bi imao pravo na odštetu, da nije sam skrivio nesreću, a i djeca, kada bi ona postojala.

Naime, putnik u vozilu je treća osoba i sklopljena polica osiguranja od automobilske odgovornosti i služi upravo tome da ne samo pokrije nastalu štetu drugom sudioniku nesreće, nego i putnicima u vašem vozilu, a to su često vaši najmiliji. Zato, vodite o tome računa prilikom sklapanja police osiguranja i nemojte biti ponosni na to kako je vaše osiguranje tvrdo na isplatama. Najčešće su oštećeni u tom slučaju upravo članovi vaše obitelji. A novac koji osiguranje na taj način uštedi ne ostaje vama nego je čista zarada osiguranja. Čak i ako ste skrivili nesreću pod utjecajem alkohola osiguranje se može regresno naplatiti do određenog broja mjesečnih plaća i ne može od vas potraživati cjelokupni iznos plaćene štete. Ne trebate se bojati niti značajnijeg gubitka bonusa jer je sistem bonusa i malusa je odavno zanemaren. Jedino o čemu trebate voditi računa je cijena police osiguranja. Razlike u cijeni ponekad znaju biti zanemarive, a naplata štete od nekih osiguranja u pravilu je nemoguća bez dugotrajnih sudskih parnica. Vodite o tome računa prilikom sklapanja police osiguranja.

Isto tako, razmislite o tome da tzv. dopunsku policu osiguranja putnika i vozača, koju često smatrate nepotrebnim troškom, uplatite i u većem iznosu od minimalnog. Taj, relativno malen iznos, može vam osigurati u slučaju najtežih ozljeda, čak i kada ste sami skrivili nesreću, određena sredstva koja će vam puno značiti u fazi liječenja i rehabilitacije.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *