Lakše je prevariti novinara nego dreger.

Novinari su čuđenje u svijetu. Kad nešto ne razumijete, onda se tome čudite. Nije lako biti novinar jer novinar ne piše o novinarstvu, piše svaki dan o temama koje nisu njegova struka i koje ne razumije. A ako nešto novinari ne razumiju, onda je to matematika. Fakultet političkih znanosti jedan je od rijetkih na kojemu prijamni ispit nije uključivao matematiku zbog čega je nekadašnja dekanica prof. Smiljana Leinert Novosel uvodni govor brucošima počinjala šalom: “Svi smo mi ovdje zato jer ne znamo matematiku…”. Iduće što vas nauče na fakultetu je da je “sezona kiselih krastavaca” ljetno razdoblje u kojem  nedostaje stvarnih događanja pa se novinari okreću recikliranju lanjskih tema da bi popunili stupce. I predlanjskih. I onih iz 2009. Ili 2005.? Jer svake godine bar jedne novine odluče otkriti vam mudrost kako funkcionira policijski alkometar. Ove godine to su pokušale mlade snage Jutarnjeg lista. Na oltaru istraživačkog novinarstva žrtvovali su zavidnih 500 kuna. Uzalud.

Jer uređaj koji su koristili, a prema fotografiji se može zaključiti da je riječ o drägeru 6810, koji danas koristi većina policijskih postaja, vrlo precizan. Jetra metabolizira do 90 posto alkohola u krvi, dio se razgrađuje kroz žuć, a 5 posto kroz mokraću i 5 kroz dah što detektira alkometar. Ako se uređaj ispravno koristi, i ako je kalibriran redovno, prilično ga je teško prevariti. Kako su onda novinari Jutarnjeg došli do zaključka o vrlo različitim kapacitetima ispitanika i ideje da neki mogu popiti samo dva pića dok će se drugi tek nakon šest pića dovesti u pripito stanje? Tako što nisu upotrijebili matematiku. Badelov Pelinkovac, primjerice, ima 31 posto alkohola, što znači da ste ispijanjem šest pelinkovaca od 0,33 zapravo popili manje alkohola nego osoba koja je popila tri piva od 0,5 l, koje ima 5 posto alkohola. Jednostavnim preračunavanjem dolazimo do vrlo stabilne brojke koja kaže da je, da bi prekoračili granicu od 0,5 promila, ženama bilo potrebno 60 do 65 grama popijenog alkohola dok je muškarcima, koji nešto bolje podnose alkohol, bilo potrebno 70 do 75 grama popijenog alkohola. Obzirom da su ispitanici odreda mlade i zdrave osobe, rezultati pokazuju veliku dosljednost i zapravo su očekivani. Jedini je izuzetak djevojka koja je pila crno vino jer je magičnu granicu prekoračila nakon 50 grama popijenog alkohola, ali moguće je da ona uistinu lošije podnosi alkohol ili je naprosto učinila nešto zbog čega se alkohol brže apsorbira, primjerice, preskočila ručak. No, to se još uvijek uklapa u onih 0,1 promila koje će policija prilikom alkotestiranja oduzeti od vašeg rezultata, upravo zbog mogućih odstupanja. Kako si onda možete pomoći u slučaju da vas zaustavi policija? Prosječan građanin sigurno će pokušati nešto od ovoga:

  1. Mislite da je pametno zatražiti od policajca da pričeka 15 minuta prije nego vas alkotestira? Mislite da ćete se u tih 15 minuta otrijezniti? Trijeznite se brzinom od oko 0,1 (faza eliminacije) po satu što znači da 15 minuta neće značajno promijeniti vaš rezultat. Policajac će vas, za zapisnik, pitati kada ste popili posljednje piće i 15 minuta nakon toga moguće je alkotestiranje. Obično je dok se pozdravite, ili platite račun, sjednete u vozilo i naletite na policijsku patrolu, prošlo posve dovoljno vremena, osim ako ste časni izuzetak koji pije u vožnji. Razina alkohola u vašoj krvi raste sat do sat i pol vremena nakon ispijanja pića (to se zove faza apsorpcije) i po svoj prilici ćete napuhati nešto više nego biste da ste se testirali odmah. Dakle, pravilo je minimum 15 minuta od ispijanja posljednjeg pića, ne od zaustavljanja, nemojte iritirati policajce.
  2. Kad smo kod iritiranja, nemojte tvrditi da ste jeli griotte, zrelo voće ili, nedajbože, pili ocat. To su neznatne količine alkohola. Trebali biste pojesti 3,5 kg griotta u 10 minuta da biste dosegnuli 0,5 promila. Jedini način ulaska alkohola u krv je pijenje alkohola.
  3. Ne, ako vam se rezultat ne svidi ne možete tražiti od policajca da ponovi test. Današnji alkometri imaju memoriju do 5000 testova i iza svakog pozitivnog rezultata mora stajati sankcija, to se provjerava. Jedini način na koji možete osporavati rezulatate dregera jest da zatražite vađenje krvi i urina. Na to imate pravo no nemojte misliti da ćete se do odlaska na vađenje krvi otrijezniti. Ne mjeri se koliko ste imali alkohola u trenutku vađenja krvi nego se preračunava koliko je to iznosilo u trenutku zaustavljanja. U praksi to obično bude nešto više nego što je izmjerio dreger. No, čak i kad bi bilo manje, vjerojatno ćete ostati unutar granice nedozvoljenog prekoračenja, što znači da ćete analizu morati platiti iz svog džepa.
  4. Analiza krvi i urina na prisutnost alkohola nužna je u slučaju prometne nesreće iz više razloga. Prvi je taj što ekipa za očevide dolazi nakon sat ili više vremena te tek tada budete testirani. Prema tome potrebno je, obzirom na to je li alkohol bio u fazi apsorpcije ili eliminacije, izračunati koju ste koncentraciju alkohola imali u trenutku nesreće. Osim toga, potrebno je dovesti rezultate alkotesta u vezu s nesrećom, odnosno pribaviti mišljenje vještaka kako je ta koncentracija alkohola utjecala na vozačke sposobnosti, što analizom dobivate.
  5. Ako ste došli na ideju da prigovarate da alkohol nije bio redovno kalibriran, morate znati da to odstupanje nije na vašu štetu. Naime, nakon 200-300 napuhanih alkohola (rezultat 0,00 se ne računa) senzori znaju postati manje osjetljivi na alkohol i zapravo pokazuju manju koncentraciju od stvarne. Zato je ponekad rezultat analize nešto veći.

Zato, kada idući put u novinama pročitate da je netko napuhao 3 promila, ne pokušavajte se natjecati s njim. Taj rezultat je vama nedostižan. Uglavnom je riječ o osobama koje piju u kontinuitetu i ne ostavljaju si dovoljno vremena da se rastrijezne između dva pijanstva, primjerice građevinskim radnicima, onima koji izlaze uzastopce dva dana (i petkom i subotom) ili alkoholičarima.

Vi pokušajte popiti jedno piće kroz sat vremena, to je količina koju bi vaša jetra trebala moći podnijeti i vjerojatno nećete napuhati ništa.  Napušete li ipak nešto malo više od dozvoljenog, ne iskušavajte sreću, priznajte rezultat, pokažite iskreno žaljenje i nadajte se da ćete izvući razumnog prekršajnog suca kojeg ćete moći argumentirano uvjeriti da vam je vozačka dozvola upravo neophodna.

I ne vjerujte u sve što novinari pišu. Za pitanja o prometu, ipak se obratite nama.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *