Ne biciklirajte Emiru “ispod repa”- biti ćete kažnjeni!

Emir je, da ne bi bilo spora, konj kojeg je budućem banu Josipu Jelačiću, prema priči, darovao Mahmud beg Bašić iz Bihaća, a na kojem je a ovaj dojahao na ustoličenje u Zagreb, a kasnije i krenuo na Mađarsku. Vožnja bicikla je, da ne bi bilo spora, Trgom bana Jelačića – zabranjena.

Članak 112. Zakona o sigurnosti prometa na cestama jasno kaže da su se “ Vozači bicikla dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. … Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.” Dakle, imate li želju proći konju “ispod repa” učinite to – gurajući svoj bicikl. Nema potrebe da ugrožavate pješake, razdvajate skupine japanskih turista i izazivate prometni kaos na glavnom gradskom trgu. Trg je mjesto okupljanja, zaustavljanja i razgovora, očekivanja tramvaja, i užurbanim biciklistima na nije na njemu mjesto.

Kako se mnogi, u posljednje vrijeme, nisu bili u stanju pridržavati tog jednostavnog pravila, te je na Trgu vladao kaos na rubu izdržljivosti, bili smo prisiljeni za pomoć se obratiti Policijskoj upravi zagrebačkoj. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

policijski službenici nadležne I. postaje prometne policije Zagreb, sukladno članku 112. važećeg Zakona o sigurnosti prometa na cestama, sankcioniraju vožnju biciklima po pješačkoj zoni – Trgu bana J. Jelačića i to kroz redovito postupanje te u posebnim akcijama kao što je akcija održana 19. srpnja 2017., a to će nastaviti i ubuduće.

S poštovanjem

                                              Policijska uprava zagrebačka”

Kratko i jasno, vožnja bicikla kojom ugrožavate i pješake, i sami sebe, i proizvodite prometni kaos, je, ne samo nedostatak prometne kulture, nego i prometni prekršaj – za koji ćete biti kažnjeni.

Kad smo na toj temi, u blizini Trga, na početku Gundulićeve ulice, postoji posve dovoljno parkirnih mjesta na kojima možete ostaviti svoj bicikl dok obavljate poslove, nalazite se s prijateljima, radite ili ispijate kavu na Trgu. Vezanje bicikala za prometne znakove je komunalni prekršaj koji je u mnogim europskim gradovima riješen na način da komunalne službe režu sajlu i odvoze na ta način ostavljene bicikle. Možda takva inicijativa ne bi bila loša i u Zagrebu?

A vezanje bicikla za lanac oko Manduševca, što smo više puta vidjeli i fotografirali ovog ljeta u Zagrebu, je postupak koji zaslužuje zaseban komentar. Uza sam postanak ovog grada vezana je legenda o Manduševcu i namijenjen je tome da, kako Zagrepčani, tako i turisti, uživaju u njemu. Zar mislite da je nužno da netko kao uspomenu na posjet glavnom gradu Hrvatske ponese – sliku vašeg bicikla? Uistinu nije bilo boljeg mjesta za parkiranje? Ili vam samo nedostaje elementarnog poznavanja povijesti i kulture ovog grada.

Ako ste Zgrepčani, volite svoj grad, kao turisti ga poštujte, pridržavajte se zakona i ne ugrožavajte druge. Učinite svoje roditelje ponosnima na odgoj koji su vam pružili. To je lice koje želimo pokazati svijetu i, vjerujemo, slika koju želite vidjeti u ogledalu.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *