Možete li zbog toga što niste nosili kacigu izgubiti pravo na naknadu štete?

Potaknuti čestim upitima utječe li to što prilikom vožnje motociklom niste imali kacigu na glavi, ili pak niste bili vezani sigurnosnim pojasom prilikom vožnje u automobilu, na pravo na naknadu štete, odlučili smo ovo pitanje koje zanima mnoge detaljnije obrazložiti na našim stranicama.

Moguća su dva odgovora, obzirom na to temeljem koje police osiguranja se pokušava naplatiti nastala šteta:

Ako se radi o potraživanju temeljem police obveznog osiguranja, tada će svakako biti uzet u obzir doprinos vozača koji nije nosio kacigu. O tome će komentar dati vještak, a odluku sud, imajući u vidu bi li do ozljede došlo da je korištena zaštitna oprema, odnosno bi li posljedice bile bitno drugačije. Moguće je isključenje naplate štete ako vještak utvrdi da vozač ne bi doživio nikakvu trauma da je nosio zaštitnu opremu. Nalaz ovisi o naletnim brzinama jer prilikom velikih naletnih brzina i udarca u tvrdu prepreku može doći, i obično dolazi do teških tjelesnih ozljeda.

Što se tiče potraživanja po tzv. dopunskoj polici osiguranja putnika i vozača, a temeljem koje police je moguće naplatiti samo nastalu invalidnost ili eventualno smrt, nije od utjecaja na naknadu štete nošenje ili nenošenje zaštitne opreme jer se radi o ugovornoj obvezi. Ovakva isplata od strane osiguravatelj bi mogla biti isključena jedino ako je to izričito navedeno u uvjetima.

Obzirom da takve police nisu skupe, a padovi s motocikla su, nažalost, učestali i najčešće rezultiraju lomovima i sličnim teškim tjelesnim ozljedama, preporučili bismo svim vlasnicima motocikala da dopunske police sklapaju i na veće iznose od minimalnih obzirom da je to relativno povoljno osiguranje koje bi vam moglo dobro doći.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *