Evo tko sve ima pravo na naknadu štete uzrokovane potresom!

Kako smo ovih dana primili više upita vezano za naknadu štete uzrokovane potresom moramo, prije svega, naglasiti da obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti ne pokriva štetu od potresa. Naravno, to ne znači da štetu ne možete naplatiti u pojedinim slučajevima.

Potres u Zagrebu, radi kojega je proglašena elementarna nepogoda, dovoljne je jačine da bi bili ispunjeni uvjeti za isplatu štete na oštećenim stanovima, zgradama i automobilima od osiguravatelja.

Što se štete na vozilima tiče bitno je da svi koji imaju ugovorene police osiguranja najprije pogledaju jesu li kao dopunski rizik ugovorili i potres. I u slučaju da je dio fasade koji je pao sa zgrade oštećene potresom oštetio automobil pitanje je jesu li vlasnici zgrade pri ugovaranju osiguranja ugovorili i rizik od potresa.

Drugi način da pokrijete štetu na vozilu jest da aktivirate policu kasko osiguranja, ako ga imate, a koje uglavnom pokriva svaku vrstu šteta.

Obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti je, kao što mu sam naziv kaže, osiguranje od odgovornosti i njime nije predviđeno pokrivanje štete od potresa.

Ako je na automobil palo stablo, štetu bi trebala nadoknaditi jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju Grad Zagreb, za što grad ima ugovorenu policu osiguranja.

Šteta se najprije prijavljuje osiguravatelju i prilaže prikupljena dokumentacija čime počinje mirni postupak. U ovom trenutku je najvažnije ne podnijeti odštetni zahtjev na krivu policu, primjerice onu od odgovornosti, kako ne bi došlo do otklona zahtjeva i gubitka vremena. Ako u mirnom postupku ne postignete zadovoljavajući dogovor s osiguravateljem tek se tada pristupa sudskoj tužbi.

Svim članovima Udruge, kao i uvijek, stojimo na raspolaganju. Trebate li savjet oko naplate štete od potresa molimo vas da svoje upite šaljete na e-mail info@naknadastete.hr ili zovete na broj 098236290.  

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *