Zašto smo osnovali Udrugu Bonus? Pročitajte zašto je formiranje udruge bila nužnost i koji su naši ciljevi!

Udruga Bonus osnovana je s ciljem da pomogne svima koji su sudjelovali u prometnoj nesreći, koji su u njoj stradali, doživjeli tjelesne ozljede ili pretrpjeli materijalnu štetu na svojim vozilima, ali i da educira sve vozače i ostale sudionike u prometu o tome kako se ispravno ponašati i što učiniti u slučaju prometne nesreće. Više od ičega, želimo djelovati edukativno prema sudionicima u prometu, ali i prema samom sustavu, skrećući pažnju na nedosljednosti i nelogičnosti koje se u njemu svakodnevno pojavljuju.

Formiranje udruge Bonus – udruge koja kroz niz benefita pomaže svim svojim članovima – bila je, jednostavno, nužnost. Svakodnevno smo svjedoci ne samo prometnih nesreća koje često, nažalost, završavaju i sa smrtnim posljedicama i to u slučajevima koji su itekako mogli biti spriječeni, već se problemi pojavljuju i kasnije, u pravosudnom sustavu, tijekom sudskih postupaka.

Sudska praksa često je takva da se donose različite sudske presude u činjenično istim ili vrlo sličnim slučajevima – slučajevima koji bi trebali biti dobro regulirani pravnim okvirom. Sudovi koji bi trebali suditi po zakonu slobodnom ocjenom dokaza u konačnici dolaze do različitih presuda, zbog čega su i sudionici u prometnim nesrećama izloženi neizvjesnim sudskim procesima, naročito ukoliko se radi o utvrđivanju krivnje ili čak i “samo” o naknadi štete od osiguravajućeg društva koje isplatu pokušava osporiti, a da i ne spominjemo koliko sudski procesi u Hrvatskoj mogu biti dugački.

Zbog toga je direktno ugrožena pravna sigurnost svih sudionika u prometu – jer prometna se nezgoda ili nesreća mogu dogoditi bilo kome – a kako je pravna sigurnost jedno od osnovnih načela u pravnoj državi, to smatramo nepovoljnom situacijom koju želimo promijeniti.

Pravna sigurnost, najjednostavnije rečeno, znači da svatko unaprijed mora znati što može očekivati u sudskom postupku, u ovisnosti o konkretnoj situaciji, ali se to u praksi, nažalost ne događa.

Udruga Bonus stoga će pratiti pravnu regulativu, trenutačne konkretne slučajeve koji se pokazuju zanimljivima zbog zaključaka i savjeta koji se iz njih mogu izvući, ali želimo pomoći i ujednačavanju sudske prakse. To se može postići stvaranjem fronte većeg broja zainteresiranih ljudi, ponajprije vozača i stručnjaka, ali i svih drugih kojima je u interesu znati što mogu očekivati u slučaju prometne nesreće i kasnijih pravosudnih posljedica.

Pratite nas i javite nam sezajedno smo jači!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *