Tragedija zbog neodgovarajućih guma i snijega: Otac izgubio kontrolu, poginule mama i beba

Na ravnom i neosvijetljenom dijelu ličke magistrale, na snijegom pokrivenoj cesti uz smanjenu vidljivost zbog povremenih vijavica, vozač je u izgubio kontrolu. Vozilo se zanijelo, zarotiralo i prešlo na suprotnu, lijevu stranu kolnika. U tom je trenutku naišlo drugo vozilo i udarilo u stražnji dio automobila koji se prepriječio na cesti. Sudar je završio tragično, u vozilu koje je izletjelo sa svoga pravca poginule su majka i dvomjesečna djevojčica, a teško je ozlijeđen vozač, suprug  i otac poginulih. Nakon nesreće očevid je trebao utvrditi  je li bio kriv vozač ili zimski uvjeti na cesti. Je li se tragedija mogla spriječiti da je cesta bila zatvorena zbog snijega i vijavica?

Pozadina događaja

Vozilo Hitne pomoći prevozilo je djevojčicu oboljelu od maligne  bolesti u bolnicu. Slijedio ih je osobni automobil kojim je upravljao otac djevojčice, a u kojem su bile i njezina majka i dvije sestre. Otac je u izgubio kontrolu nad vozilom koje se zanijelo i zarotiralo na suprotnu stranu kolnika. U tom trenutku naišao je automobil koji se kretao lijevom stranom i udario u stražnji dio vozila nesretne obitelji. Na mjestu nesreće poginula je beba koja je bila na lijevoj strani stražnjeg sjedala. Vatrogasci su rezanjem lima oslobodili majku koja se nalazila priklještena na desnoj strani stražnjeg sjedala, no zbog težine ozljeda izdahnula je u vozilu Hitne pomoći. Teško je ozlijeđen i otac te treća kćer, a vozač drugog vozila nije bio ozlijeđen.

Sudski postupak

Državno odvjetništvo podnijelo je kaznenu prijavu protiv vozača  prema članku 227. Kaznenog zakona (Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu), koji je izgubio kontrolu nad vozilom na snijegom pokrivenoj cesti. Prema policijskom očevidu i sudskom vještačenju utvrđeno je da se na cesti zbog snijega nije vidjela horizontalna signalizacija, odnosno iscrtane oznake prometnih traka ni sredina kolnika. Vještaci su izračunali da se auto nesretne obitelji u trenutku sudara kretalo brzinom od oko 42 km/sat, a vozilo koje je naišlo oko 48km/sat. Nije bilo moguće utvrditi kojom su se brzinom kretali prije sraza.

Također, budući da je od nesreće do očevida proteklo dva sata, nije bilo moguće utvrditi ni kakvo je stanje na cesti bilo prije novih nanosa snijega. Osim sudionika, drugih svjedoka nesreće nije bilo. Otac i majka poginule žene ostvarili su naknadu štete za smrt i ozljede trećih osoba koje su na to imale pravo (preminule žene, bebe i druge djevojčice).

Vozač se nagodio s Državnim odvjetništvom i priznao krivnju te dobio uvjetnu kaznu zatvora iako je njegov odvjetnik želio dokazati da je prometnica trebala biti zatvorena za promet zbog otežanih uvjeta. Zbog priznanja, dokazni postupak nije ni vođen.

No odvjetnik okrivljenog angažirao je vještaka koji je utvrdio da su za tragičnu nesreću djelomično krive – gume. Naime, na vozilu su samo prednje bile zimske, a stražnje univerzalne. Zbog različitog profila guma pri takvim zimskim uvjetima svaki manji zavoj uz bočni vjetar može dovesti do rotiranja automobila.

Naš komentar slučaja

Spašavajući život teško bolesnog djeteta, nesretna je obitelj doživjela nezapamćenu tragediju, smrt majke i sestrice. Za nesreću je možda odgovorna nadležna samoupravna jedinica za održavanje prometnice jer je nije zatvorila ako uvjeti nisu bili za vožnju. Međutim, tragedija se možda mogla izbjeći da su na vozilu bile sve četiri zimske gume i sva potrebna zimska oprema. To se nikada neće utvrditi.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *