Vještak Vili Beroš

U jednom srednjoeuropskom zaseoku vodi se spor radi naknade štete prouzročene prometnom nesrećom. Taksist je vozio svoga brata, sletio s ceste, a posljedica je kvadriplegija suputnika. Sve užase sustava (zdravstvenog, mirovinskog, socijalne skrbi itd.) podnijela je MAJKA. Takve su nesreće ujedno i obiteljski cunami. Neposredno nakon nesreće umire joj muž, a potom i sin vozač, koji je prouzročio nesreću. Njena priča djelomično postoji na youtube-kanalu (link u prilogu).

Naš zadatak bio je, a još traje, regulirati naknadu štete. Dakle, suputnik, objektivna odgovornost, rekli bismo šablona. Pokušat ću skratiti ludilo. Na svakom pripremnom ročištu određuju se dokazi koje treba prezentirati sudu, koji će sucu/sutkinji omogućiti da slobodnom ocjenom dokaza/nadležnost suda/ ustvrdi OSNOV, pa potom i VISINU štete. U tom predmetu za jednog od vještaka određen je izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, tada uvaženi neurolog KBC-a Sestre milosrdnice. No, navedeni vještak vrlo dobronamjerno prema osiguravatelju (???) piše svoj nalaz. Zastupnik tužitelja prigovara nalazu, pa je proceduralno propisano da vještak treba na sudu strankama i sucu objasniti svoj nalaz.

U međuvremenu izv. prof. dr. sc. prim. Vili Beroš postaje ministar zdravstva, pa eto, ne nalazi vremena doći na sud i dati objašnjenje svom nalazu, kojeg usuđujem se napomenuti nitko, pa niti on nije u stanju suvislo objasniti (link u prilogu). Najme, tužitelj je oduzet, inkontinentan, potrebne kateterizacije, smanjena funkcija jedne ruke, pri hranjenju potreban asistent, ne može se sam obući itd., a izv. prof. dr. sc. Kaže: 83%invaliditeta, tuđa pomoć i njega potrebni 2 do 4 sata dnevno. Pozvan od suda, ostaje kod svog nalaza, okom da trepne. Ne bih u detalje, no sud donosi prvostupanjsku presudu u kojoj “pokriva” koliko može zakletog vještaka, uzimajući u obzir i neuropsihijatrijsko vještačenje, pa dolazimo do 95 % invaliditeta, ali s istim trajanjem i potrebom tuđe njege i pomoći.

Da ne zaboravim: tužitelj u dva navrata dobiva ozbiljni dekubitus, pa nešto uroinfekcija, ima malodobnu kćer, smješten je u domu za stare i nemoćne, dolazi i pandemija COVID-a 19.

Samom činjenicom da je gospodin izv. prof. dr. sc. prim. Vili Beroš postao ministar, nije bilo očekivano da bi netko od njegovih kolega napisao i potpisao da gospodin ministar ustvari vještači blagodatno ‒ ali za osiguravatelja?! Zatražili smo uz svu dokumentaciju vještačenje po Medicinskom fakultetu Beograd (Nalaz i mišljenje Medicinskog fakulteta u Beogradu), potpis nekih ljudi sličnih titula, ali bez poveznica s osiguravateljima u RH.

Daleko sam od ideje komentirati nešto što je medicina, terapija, dijagnoza, ali nalazi vještaka su nešto što se da usporediti, pa potom i donijeti zaključak. To je na kraju i po ustroju zadatak suda, dakle, medicinsko nestručne osobe.

Tamo gdje prestaje logika i životno iskustvo koje nam je svima dostupno, počinje nešto drugo, a što? ‒ prepuštam vama.

Nalaz i mišljenje Medicinskog fakulteta u Beogradu

Nalaz i mišljenje prof.dr.sc.prim. Vilija Beroša

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *