Stranka

Kada sam stjecao nekakve prve spoznaje o funkcioniranju odvjetničkog ureda, tada kao vježbenik u uredu pok. Joze Radovčića čuo sam jednu konstataciju koja mi baš nije bila sadržajno jasna: “Najveći neprijatelj kancelarije je vlastita stranka”. Kasnije sam shvatio, a pokušat ću proventilirati tu temu.

Kada angažirate vodoinstalatera, električara, krovopokrivača itd. ne pada vam na pamet ne poslušati sugestiju i prihvatiti rješenje koje vam je ponuđeno respektirajući upravo njegov zanat i očekivano znanje, jer zato ste ga angažirali.

Kod odvjetnika svi nešto smatraju, misle, zazivaju pravdu, a postoji i sklonost nekim kritikama koje ne bih u većini situacija pozitivno ocijenio.

No, u ovom slučaju tema je MAMA. Imenica koja nema zamjenice. Tada njena kći teško strada u prometnoj nesreći, a otpusno pismo govori Bogu dušu, a Bog je neće. Prolazi dug period rehabilitacije i dijete se oporavlja do neke mjere. MAJKA smatra da će djetetu biti od koristi da nekako završi srednju školu, pa kako to nije moguće u sklopu redovnog školovanja upisuje ju u privatnu gimnaziju. Siguran sam, jer tako kaže dokumentacija, da je što empatijom profesora što upornošću MAME, što poznanstvima nekako ishođeno da dijete maturira. I ne samo to, nego MAMA bi htjela da njena kći diplomira, pa ju, na inzistiranje kćeri kojoj ne može reći NE, upisuje fakultet. Uz sve napore i pokušaje, tu nije ništa ostvareno.

Kći traži a MAMA opet ne može uskratiti, vozački ispit. Nakon nešto godina i pokušaja (tri godine i sedam pokušaja) vozački je položen. Ne usuđujem se komentirati kakvu opasnost predstavlja sebi, a podredno i drugima, ne usuđujem se niti komentirati liječnički pregled koji je preduvjet za polaganje vozačkoga, kao niti sam što pismeni kao niti vožnju.

Unatoč svim mojim upozorenjima da je to sve što radi kontraproduktivno za ishod spora radi naknade štete, a tvrdimo da je radno nesposobna MAJKA ustraje i udovoljava svemu što od nje kći traži

Dijagnoze: Kranicerebralna ozljeda u vidu prijeloma baze lubanje čeone i sljepoočne kosti, krvarenje ispod tvrde moždane ovojnice, razvoj kome i posttraumatskog otoka mozgovine, ljevostrana drenaža prsišta, itd.

Zaključak vještaka: Nakon oporavka završila srednju školu, položila vozački ispit radno sposobna – može obavljati poslove koji ne traže socijalni kontakt, može biti administrator ili raditi na telefonskoj centrali. Prethodno konstatira nemogućnost koncentracije, pamćenja i strah od okoline. S obzirom da ovakve presude ne piše sudac (po osnovu zahtjeva) nego vještak kojeg sudac interpretira u svojoj presudi, očekivati je da je spor izgubljen.

Da, pozvat će se vještak na raspravu i postavit će se neka pitanja, no gotovo sam siguran da će vještak ostati kod zaključka da je tužiteljica radno sposobna. Ostaje samo pitanje tko će zaposliti osobu s takvim dijagnozama i što bi ona to mogla raditi.

No isto tako „contra factum non valet argumentum“.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *