Tko je vlasnik divljači?

Već duže vrijeme pokušavamo isprovocirati relevantne pravne subjekte da daju odgovor na pitanje TKO JE VLASNIK DIVLJAČI U RH???

Naime, na tom području vlada dugogodišnji nered, koji je jasno ili barem mi mislimo da je jasno, produkt loših koncepata, koji onda naravno rezultiraju neredom ili pravnim rječnikom, pravnom nesigurnošću.

Svojedobno smo predlagali (Udruga Bonus) da se obvezno osiguranje u prometu odnosno polica koja se plaća svakogodišnje proširi i na štete uslijed naleta divljači, uz jasno doplatak na osnovnu premiju.

Pisali smo svima za koje smatramo referentnim, no, ili nisu čitali ili nisu željeli pročitati. Sadašnji postupak je da „Hrvatski lovački savez“ plaća štete temeljem izvida šteta na automobilu, a i nematerijalne štete ako dođe do povreda zbog naleta divljači.

U prethodnom periodu lovišta su bila osigurana pa su štete plaćala osiguravajuća društva, pa se onda nisu raspisivali javni natječaji, pa se pojavili periodi bez pokrića, pa se zbog loših tehničkih rezultata, osiguravajuća društva više ne žele javljati na natječaj itd.

Prije toga su u obvezi bila lovačka društva, koja jasno, kad i dođe do presude nemaju sredstava na računu pa je naplata nemoguća.

Pa se sad eto prema izvještajima medija divljač pojavljuje i u gradu Zagrebu, a ne vjerujem da bi majci s kolicima bilo veselje susresti se s divljom svinjom i njenim mladuncima. Dogodila se i jedna prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao bračni par na motoru jer je na njih naletio jelen. Sve to nas je iniciralo da pošaljemo upit na državno odvjetništvo s vrlo jednostavnim pitanjem TKO JE VLASNIK DIVLJAČI, jer TAJ odgovara za štetu počinjenu trećim osobama (tako kaže zakon o obveznim odnosima).

Kao što i u odgovoru piše, oni nisu dužni odgovarati na upite udruzi oliti nevladinim organizacijama, što smo i znali, ali smo naveli da je pitanje od značaja za pravnu sigurnost, pa kad već lokalne zajednice ne postavljaju,a mogu, po nama važno pitanje, da ga eto postavljamo mi.

Ne bih komentirao njihov odgovor nego ga prenosim u cijelosti. Mi ćemo proslijediti odgovor uz prikladan dopis predsjedniku Vrhovnog suda uz neke prijedloge. Do sada, naime, o tom pitanju Vrhovni sud nije zauzeo stajalište, a mi nismo dobili dozvolu za ulaganje revizije jer to kažu nije od značaja za pravnu sigurnost.

Nakon očekivane šutnje podnijet ćemo kaznenu prijavu protiv N.N. s obzirom na okolnost da se lovački savez za isplate koje sada obavlja, refundira iz Državne riznice, a da za to nema zakonsko uporište, jer takva odluka koliko mi pratimo nije objavljena u Narodnim novinama.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *