„Ključ sigurnosti djece su roditelji, a ne djeca sama!“

Više od 40.000 prvašića ove godine kreće u školu i većina će prvi puta samostalno sudjelovati u prometu. Zbog njih Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja provodi edukativno-promidžbenu akciju „Poštujte naše znakove“ na početku školske godine, 24. godinu zaredom.

Predstavljajući akciju na konferenciji za medije 31. kolovoz, u amfiteatru Ravnateljstva policije voditelj Sigurnosti prometa na cestama Josipa Mataija naglasio je da su ključ sigurnosti djece roditelji, a ne djeca sama.

Sve više roditelja dolazi do zaključka da su njihova djeca sigurnija ako ih sami odvezu u školu, što baš i nije najtočnija pretpostavka. Naime, statistike pokazuju da je, od petero poginule djece u prometnim nesrećama u prvih sedam mjeseci 2017. godine četvero poginulo kao putnik u vozilu dok od dvoje poginulih u istom razdoblju 2018. jedno je poginulo u svojstvu putnika. Također, od 508 nastradale djece u prometnim nesrećama u prvih mjeseci 2017. godine 302 djece nastradalo je u svojstvu putnika, a u istom razdoblju ove godine od 463 nastradale djece 266 nastradalo je u svojstvu putnika.

Također, roditelji koji prevoze djecu svojim automobilima u školu često su u žurbi pa pritom zaustavljaju, samo na trenutak, ili čak parkiraju vozila ispred škole, na mjestima koja za to nisu predviđena, što je u svakom slučaju nedopustivo. Na taj način se smanjuje vidljivost ostale djece, jer djeca su niska i teško ih je uočiti iza parkiranog vozila, a svaka prepreka im ismanjuje preglednost prometne situacije. Zato je voditelj Mataija još jednom pozvao roditelje da to ne čine.

Na stranicama MUP-a vrijedni su policajci jučer još jednom istaknuli Zašto su djeca ugrožena kategorija sudionika prometa pa da ponovimo:

– nižeg su rasta što im onemogućuje dobru preglednost prometne situacije,

– vidno polje im je ograničeno,

– zbog nižeg rasta teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima,

– sposobnost točne procjene brzine kojom se kreću vozila, kao i njegove udaljenosti im je smanjena,

– nije im u potpunosti razvijena sposobnost usmjeravanja pozornosti na zbivanja u prometu,

– često reagiraju nenadano, impulzivno zato što su zaigrani,

-nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti.

Roditelji, vi ste uzor ponašanja svoje djece u prometu. Svojim primjerom im ukažite na važnost pridržavanja prometnih propisa i naučite ih da put do škole nije igra.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *