Deset pitanja koja si kao vlasnici motornih vozila morate postaviti prije nego izađete na cestu tijekom zime

Na pragu zime, vlasnici motornih vozila trebali bi prije svakog putovanja provjeriti jesu li i oni osobni, ali i vozilo, spremni za suočavanje sa zimskim uvjetima na cestama. Ne samo što automobil mora po svim kriterijima biti tehnički ispravan, već i za vožnju zimi postoje posebna pravila i savjeti, dobrodošla je razna dodatna oprema, a i vozačko bi samopouzdanje i poznavanje vlastitog vozila i njegovih performansi trebalo preispitati – sve u cilju smanjenja broja prometnih nesreća. Evo nekoliko naših savjeta koji bi vam mogli pomoći…

  1. Jeste li štedjeli na gumama? Nevjerojatno je koliko se mnogo vozača upušta u promet zimi s ljetnim ili drugim, posve neodgovarajućim gumama. Pritom bismo savjetovali i da sve četiri gume budu istovrsne i da odustanete – ako ste uopće pomišljali – od kombinacije da zimske gume stavite samo na pogonske kotače.
  2. Kada ste posljednji put provjerili tlak u gumama? Osnove fizike, kojih bi se svi trebali sjećati iz osnovne škole, kažu da se plinovi na niskim temperaturama sabijaju, a na visokima šire. To znači da će tlak u gumama za izuzetno hladnih dana značajno pasti, pa ga je potrebno povjeravati – i po potrebi gume dopunjavati zrakom – mnogo češće nego ljeti kada se u njima odvija obrnut proces.
  3. Imate li pun rezervoar? Neovisno o tome kamo ste krenuli, zima sa sobom nosi brojne izazove i vaše putovanje moglo bi se odužiti zbog zatvorenih cesta i sličnih uvjeta. Bez viška goriva nema niti grijanja automobila.
  4. Krećete li na put s dovoljnom zalihom hrane i pića? Duža su čekanja na pojedinim dionicama zbog njihova zatvaranja ili sporije vožnje posve očekivana zimi. Ponesite na put odgovarajuću količinu hrane i pića, naročito putujete li s djecom.
  5. Je li put nužan? Planirate li na dulji put, jeste li svjesni zahtjevnosti i specifičnosti svih dionica kroz koje biste trebali proći? Primjerice, zimsko putovanje kroz Liku ili Gorski kotar, osim u slučaju nužnosti, možda nije najbolja ideja, naročito ako su uvjeti snježni i loši.
  6. Imate li sva potrebna osiguranja? Osnovno osiguranje automobila neće pokriti sve vrste šteta, poput primjerice šteta zbog pada snijega s krova na automobil, proklizavanja koje je dovelo do materijalne štete na automobilu i sličnog. Za pokrivanje troška štete u ovim slučajevima bit će vam potrebno kasko osiguranje.
  7. Jeste li u posljednje vrijeme sa svojim automobilom bili na servisu? Zamjena guma nije jedina pripremna radnja koja je potrebna prije zimske sezone. Kritični su i drugi dijelovi auta, poput provjere ispravnosti akumulatora. O ispravnosti sve svjetlosne signalizacije na automobilu gotovo da ne treba posebno govoriti, no mnogi odlaze na put s neispravnim svjetlima koja nominalno nisu zakonska obaveza, poput primjerice svjetala za maglu, iako i ona moraju po zakonu biti ispravna ako je automobil njima opremljen. Što ukoliko vam baš ona budu trebala?
  8. Imate li u automobilu svu potrebnu zimsku opremu? Provjerite imate li na raspolaganju strugalice za led, lopatice pomoću kojih možete osloboditi auto iz snježnog nanosa, metlice s kojima ćete lakše očistiti krov… Dobro bi bilo da u automobilu imate i rezervnu količinu tekućine za pranje stakala pa čak i soli ili pijeska koja će vam pomoći u podizanju trenja i lakšem pokretanju automobila, čak i sa zimskim gumama, iz dubljeg snijega. Mogli bismo u šali reći – kao što na neke prijeme ne smijete doći ako niste u tamnom odijelu, na put zimi nemojte kretati bez lopate i vreće pijeska!
  9. Znate li ispravno voziti zimi te znate li kakve su performanse vašeg vozila u tim uvjetima? Vožnja u zimskim uvjetima ima svoja ograničenja i specifičnosti: automobil sporije ubrzava, dulje koči, performanse i zimskih guma i kočnica drugačije su nego ljeti. Ako je vaše vozilo opremljeno ABS-om, znate li kako se taj sustav ispravno koristi? Mnogi vozači paničare kada papučica za kočenje počne vibrirati, a baš ju je u tom slučaju potrebno držati pritisnutom do kraja – u suprotnom ABS ne funkcionira i ne sprječava blokiranje kotača i proklizavanje. Ako automobil nema ABS, tada pak morate kočiti isključivo laganim pritiscima na papučicu.
  10. Jeste li prilagodili vožnju vremenskim i drugim uvjetima na cesti? Led i poledica često su nevidljivi, mogu se stvoriti izuzetno brzo ili samo na pojedinim dionicama ceste. Snježni nanosi ili očišćeni snijeg mogu suziti cestu taman dovoljno da mimoilaženje s vozilima iz suprotnog smjera postaje izazov. U svim tim a i mnogim drugim slučajevima, sjetite se da je na odredište važnije doći živ nego na vrijeme – zima je period kada se događa značajno više prometnih nesreća, uglavnom zbog toga što vozači ne poštuju neke od ovih elementarnih savjeta ili su pak previše samouvjereni u svoje vozačke sposobnosti.

Naravno, nudimo i “bonus” 11. savjet: Jeste li se učlanili u Udrugu Bonus? Prometne se nesreće ne mogu predvidjeti, katkada ih je zimi i teško ili čak nemoguće izbjeći jer se možete naći u situaciji u kojoj jednostavno zbog uvjeta na cesti ne možete učiniti nešto, a uz članstvo u našoj udruzi na put odlazite i mirne savjesti za takvu situaciju.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *