Pijan vozilom koje nije smio voziti skrivio nesreću. Od koga teško ozlijeđeni suvozač može tražiti naknadu štete?

Zbog izazivanja prometne nesreće pijani je vozač osuđen na dvije godine zatvora. Međutim, pravu dramu, životnu i sudsku, doživio je suputnik. U nesreći je teško ozlijeđen, amputirane su mu potkoljenice, a na sudu mu je osporavan odštetni zahtjev jer je navodno bio svjestan da je vozač bio pijan te da je neovlašteno koristio automobil inozemnih tablica. Štoviše, tuženik, Hrvatski ured za osiguranje na sudu je ustvrdio kako je suvozač zbog toga najmanje 50 posto sam kriv za nastanak štete koju je pretrpio.

Pozadina događaja

Suvozača je nakon teške prometne nesreće u kojoj je zadobio višestruke prijelome, teško krvarenje te komplikacije zbog kojih mu je amputirana potkoljenica, dočekao novi šok na sudu. Budući da je vozilo bilo inozemnih registarskih oznaka, a nesreća se dogodila u Hrvatskoj, putnik je zahtjev za naknadu štete postavio prema Hrvatskom uredu za osiguranje. Ured se tužbenom zahtjevu usprotivio, tvrdeći na sudu da je suvozač dragovoljno ušao u vozilo iako je znao da vozač nije ovlašten koristiti vozilo. Naime, vozilo je bilo u vlasništvu njemačke tvrtke čiji je predstavnik tijekom posjeta Hrvatskoj boravio u domu vozača. Iako su bili poslovni partneri kasnije se utvrdilo da je hrvatski državljanin poslovno vozilo koristio bez valjanog dopuštenja. Osim toga, u trenutku izazivanja nesreće vozač je bio pijan, utvrđeno je da je imao čak 1,68 g/kg alkohola u krvi.

Sudski postupak

Državno odvjetništvo odustalo je od kaznenog progona protiv vozača zbog kaznenog djela neovlaštenog korištenja vozila te je u tom dijelu sud odbacio žalbu Hrvatskog ureda za osiguranje da je suvozač togao bio svjestan. Međutim sud je ocijenio kako je opravdan zahtjev Ureda da se suvozaču naknada štete umanji za 50 posto jer je bi svjestan da je vozač pod utjecajem alkohola. Sud je prihvatio nalaz vještaka da su manifestacije pijanstva s 1,68 g/kg alkohola u krvi  jasno uočljive te da je suvozač nepromišljeno pristao na vožnju s tako pijanim vozačem. Nesretni suvozač, za kojeg su liječnici utvrdili da je postao 90 postotni invalid, uložio je žalbu na prvostupanjsku presudu. U ovom trenutku očekuje se nastavak ovog procesa.

Naš komentar slučaja

Doista je bizarno kako teška žrtva prometne nesreće na sudu može postati odgovorna za to što joj se dogodilo. Još jednom se dokazalo kako pravo i pravda nisu isto. Za razliku od objektivnih činjenica, nalazi sudskih vještaka i mišljenja sudaca subjektivna su kategorija, a upravo o njima ovise presude i ljudske sudbine.

U konkretnom slučaju, prilično je neobično da sud nije provodio nikakve dokazne postupke kako bi se utvrdilo zna li oštećeni da je vozač pijan te je usvojio prigovor podijeljene odgovornosti u omjeru 50%, čineći i vozača i suvozača jednako odgovornima za nesreću i njezine posljedice, što je posve izvan okvira sudske prakse koja obično za suodgovornost daje 20 do 30 posto udjela. Po našem mišljenju, valjalo je provesti iskaz toksikologa koji bi vještačio o tome kako se prema van manifestira utvrđena količina alkohola te je li oštećeni mogao vidjeti u kakvom je stanju vozač.

Sud bi za ovakvu podijeljenu odgovornost morao biti apsolutno siguran da je oštećeni znao da je vozač pod utjecajem alkohola. Takva se podijeljena odgovornost sudi, prema našoj sudskoj praksi, jedino u situaciji kada osobe kradu automobil pa se potom dogodi prometna nesreća.

Savjet ako se nađete u sličnoj situaciji

Ne sjedajte u vozilo  s vozačem za kojega sumnjate da je pod utjecajem alkohola. Iako vi za to niste krivi, može vam se dogoditi da na sudu umjesto žrtve postanete  – suodgovorni, poput slučaja iz našeg primjera. Ako se na sudu dokaže da ste znali i imali dovoljno informacija da je vozač u alkoholiziranom stanju (jer ste, primjerice, prije nesreće bili zajedno na piću ili proslavi), tada postoji subjektivni preduvjet da vas sud proglasi suodgovornima za nesreću i njezine posljedice.

Što Udruga Bonus može napraviti za vas

U ovakvim slučajevima kada oštećeni nije odgovoran za nesreću, odnosno kada se vidi da je odgovornost nesporno na drugoj osobi, Udruga Bonus beskamatno će ga kreditirati za sudske troškove do okončanja spora. U ovom slučaju, okupljeni oko Udruge Bonus pomogli su oštećenom i donacijom za adaptaciju stana da se po njemu može kretati u invalidskim kolicima te ugrađivanjem komandi za invalide u njegov automobil.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *