Uvođenje obveznih liječničkih pregleda za produljenje vozačke dozvole nakon 65. godine

Gospođa od 89 godina poginula sletjevši u Dubrovniku automobilom s ceste iz nepoznatog razloga. Istog dana u Rijeci poginuo je i 72-godišnjak, sletjevši vozilom s ceste uslijed nepropisnog pretjecanja. Već sutradan je, u Omišu, vozač od 80 godina pregazio 85-ogodišnjeg pješaka, na pješačkom prijelazu. Nekih je slučajnosti previše da bi bile slučajne.

Prije nešto više od dva mjeseca isto su tvrdili predstavnici MUP-a na saborskom odboru za promet. Iako vozači stariji od 65 godina ne sudjeluju toliko u prometu po broju prijeđenih kilometara, od svih nesreća u kojima se zateknu krivi su za više od njih dvije trećine, pa je ta negativna statistika jedan od razloga zbog čega je MUP u izmjene  i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje su upravo u saborskoj proceduri, uvrstio prijedlog da se uvede obvezni zdravstveni pregledi za produljenje vozačke dozvole nakon 65. godine.

Granica od 65 godina pritom je samo administrativna granica jer sve važeće vozačke dozvole i dalje vrijede do njihova isteka, a tek potom su stariji od 65 godina obvezni obaviti liječnički pregled. Ukoliko im se na pregledu ne utvrdi nikakvo ograničenje, njihove se vozačke dozvole tada produžuju na narednih deset godina, pojasnio je Vladimir Trpković iz Ravnateljstva policije.

Takva odredba postojala je, u različitim varijacijama, i prije u ZSPC-u da bi, pod pritiskom javnosti, bila ukinuta sredinom 2015. godine. Pritisci se ponavljaju i ovaj put. Protiv prijedloga je prva oštro prosvjedovala Matica umirovljenika nazvavši ga diskriminacijom po starosnoj dobi. Trošak od tristotinjak kuna nazvali su udarom na umirovljenički budžet koji gura liječnički lobi, a liječničke preglede maltretiranjem. U istom se tonu oglasio i BUZ  ustvrdivši da su starije osobe upravo zbog iskustva daleko oprezniji sudionici u prometu od vozača nekih drugih dobnih skupina. Čini se da im je, prilikom sastavljanja ovih proglasa, tog istog iskustva i opreza ipak ponešto nedostajalo.

Ako je nešto utvrđeno kao činjenično stanje, a utvrđeno je da su starije osobe same skrivile 70 posto nesreća u kojima su sudjelovale, onda pokušaj da se preduhitri mogući uzrok nesreća, a koji bi mogao biti slabljenje sposobnosti vozača, nije diskriminacija nego prevencija. Vozači za koje se utvrdi da su potpuno zdravi, i dalje će dobivati vozačku dozvolu na rok od deset godine, dakle, neće biti diskriminirani zbog svoje dobi. Složit ćete se, nadalje, da je dobro i korisno, upravo zbog njenog zdravlja, da se osoba redovno podvrgava liječničkim pregledima, osobito u dobnoj skupini u kojoj liječnici preporučaju i druge preventive liječničke preglede. To svakako nije gubitak vremena, kojim umirovljenici ionako raspolažu u većoj mjeri nego neke druge dobne skupine, a još manje maltretiranje. Cijena liječničkog pregleda, tu se slažemo, svakako nije beznačajna s obzirom na iznos prosječne hrvatske mirovine. To je, međutim, jurisdikcija drugog ministarstva i bilo bi dobro vidjeti na koji bi način trošak tog pregleda mogao biti sufinanciran (recimo, uključivanjem u policu dopunskog zdravstvenog osiguranja), umjesto da se pokušava, uskraćivanjem političke podrške, minirati donošenje zakonske odredbe koja bi mogla smanjiti broj prometnih nesreća.

Kao Udruga stradalih u prometnim nezgodama, u potpunosti podržavamo svaku zakonsku inicijativu koja bi, u svojoj posljedici, i u najmanjoj mjeri mogla dovesti do smanjenja broja stradalih u prometnim nesrećama, a koji je sada, podsjećamo, za trećinu veći od prosjeka Europske unije.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *