Zašto se događaju prometne nesreće?

Vi, dakako, pazite u prometu. Ne sjedate pijani za volan. Ne vozite suludim brzinama. Ne prolazite na crveno na semaforu. Nažalost, to neće osobito popraviti situaciju u Vašu korist.

Ekipe za očevide utvrdile su da su glavni uzroci prometnih nesreća upravo oni “sitni” prekršaji koje smo, u žurbi, svi skloni činiti, a držimo ih bezopasnima. Radi brzine neprimjerene uvjetima dogodilo s se 3220 nesreća s nastradalim osobama u kojima je ozlijeđeno čak 4453 osobe i to je uzrok smrti svake treće osobe u prometu. Ovdje nije riječ o nepoštovanju ograničenja , to je dopuštena brzina zbog koje ste ipak izgubili nadzor nad vozilom. Nepoštivanje prednosti prolaska uzrok je 1706 nesreća sa 2523 ozlijeđena, a vožnja na nedovoljnoj udaljenosti uzrokovala je 927 nesreća sa 1320 ozlijeđenih. No, vi ste iznimno oprezan vozač i pazite ne sve to. Čestitamo. Na vašu žalost, nismo svi takvi, još su uvijek prilične šanse da će netko udariti vas.

Svaki 30. hrvatski vozač doživjeti će ove godine prometnu nesreću

Na hrvatskim prometnicama je prošle godine, u 32 735 prometnih nesreća, živote izgubilo 307 osoba, teško ili teže ozlijeđeno je 2723, a lakše 11806 osoba, objavilo je ovih dana Ministarstvo unutarnjih poslova na svojim stranicama. Broj prometnih nesreća je, u usporedbi s prošlom godinom u blagom porastu, dok je broj smrtno stradalih osoba, usprkos bujanju crne kronike u posljednjih nekoliko mjeseci, u blagom padu. Čini se da broj prometnih nesreća posljednjih nekoliko godina stagnira, nakon što se desetak godina smanjivao. Sjetimo li se da je još 1990. godine na našim cestama bilo četiri puta više poginulih mogli bismo pomisliti da se situacija popravlja, no razloga za optimizam nema. Pogibija u prometu je glavni uzrok smrti mladih od 15 do 29 godina. Europski je prosjek pedesetak poginulih na 100 000 stanovnika dok je hrvatski 72 poginule osobe, što nas smješta među tri najlošije zemlje Europske unije i jedva je nešto bolje od balkanskog prosjeka, skandinavske zemlje i Veliku Britaniju, koje bilježe manje od 30 poginulih na 100 000 stanovnika, da i ne spominjemo. Kolika je vjerojatnost da ćete baš Vi ove godine imati prometnu nesreću? Računamo li da je u Hrvatskoj registrirano oko dva milijuna vozila i da u prometnoj nesreći prosječno sudjeluju dva vozača, proizlazi vjerojatnost da će svaki trideseti vozač u Hrvatskoj ove godine doživjeti prometnu nesreću.

Crna godina za Zagrepčane

Živite li, radite ili se vozite u Zagrebu, ponekad Vam se čini da je situacija daleko gora od toga no tome baš i nije tako. Iako se na zagrebačkim cestama dnevno dogodi dvadesetak prometnih nesreća, a četvrtina svih nesreća dogodila se na području Policijske uprave zagrebačke, ti podaci ne odstupaju znatno od hrvatskog prosjeka jer je u Zagrebu registrirano više od petsto tisuća vozila. Ono što odstupa od prosjeka, i to značajno, je to da je broj poginulih u prometnim nesrećama u Zagrebu, u odnosu na prethodnu godinu, prošle godine porastao za dvadeset posto.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *