Plaćeno bolovanje? Dokle? To je samo još parafiskalnog nameta koji guši poduzetništvo!

Zašto bi poslodavac plaćao bolovanje radniku koji se ozlijedio na nogometu? Ili nekomu tko dobije upalu pluća? Ako se radnik ne ozlijedi na poslu, onda tvrtka s njegovim bolovanjem nema ništa jer njegovi zdravstveni problemi nisu posljedica radnih uvjeta. To je još jedan primjer prikrivenog poreza ili parafiskalnog nameta koji guši poduzetništvo!

Prema sadašnjim odredbama, naime, tvrtka je dužna isplatiti plaću za 42 dana bolovanja; ako pak radnik na njemu ostane dulje, troškove će preuzeti Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Jasno vam je da su bolovanja duža od 42 dana iznimka, a ne pravilo, dakle u pravilu poslodavac snosi sve troškove bolovanja unatoč tome što je uredno platio sve doprinose HZZO-u. I što s radnikovom bolešću nema ništa.

A ti su doprinosi od ove godine i porasli, s 15 na 16.5 posto. Kako sad HZZO raspolaže većim sredstvima, na račun poslodavaca, ne bi li bilo pošteno da preuzme i neke obveze od njih. Pa da radnik ima mogućnost iskoristiti nekoliko dana izostanka godišnje, primjerice 7-10, zbog bolesti, a da ozbiljne bolesti preuzme na sebe Zavod? Ili da se imaju mogućnost privatno osigurati za slučaj privremene nesposobnosti za rad, umjesto da sav doprinos ide u, očito nefunkcionalni, državni sustav?

U tom je svjetlu Udruga nezavisnih poduzetnika poslodavaca pokrenula inicijativu kojom traži da se poslodavce oslobodi plaćanja bolovanja radnicima ako im jednom godišnje plaća obavezni sistematski pregled. Ostali poslodavci prema toj bi inicijativi bili dužni radnicima plaćati maksimalno tri tjedna bolovanja godišnje. Međutim, ako je bolest posljedica ozljede na radu, poslodavac i dalje treba imati obvezu plaćanja bolovanja, stoji u priopćenju te udruge.

Ili, ono što je nama najbliže, kada je bolovanje posljedica prometne nesreće, poslodavac snosi trošak 42 dana bolovanja i upitno je hoće li se uspjeti, sudskim putem, naplatiti od osiguravatelja jer su presude tu uistinu šarolike. S druge strane, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je obeštećen i s te strane jer su mu poslodavci dužni unaprijed platiti 2 posto ukupne svote osiguranja za pokriće takvih šteta. Pošteno, zar ne?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *