Naletjela autom na divlju svinju na granici dvaju lovišta, trupla nema. Kako utvrditi krivnju?

U ovom našem primjeru vozačica je naletjela na divlju svinju vozeći noću po jednoj javnoj cesti. Bilo je nekoliko poteškoća u utvrđivanju konačne odgovornosti: truplo svinje nije nađeno na cesti, u policijskom zapisniku nije bilo evidencije o znakovima upozorenja na cesti, a sama se cesta nalazila upravo na području razgraničenja dvaju lovišta kojima upravljaju dva različita lovačka društva…

Pozadina događaja

Vozačica je doživjela prometnu nesreću kada je na njezino vozilo naletjela divlja svinja, zbog čega je na vozilu počinjena šteta u vrijednost od oko 25 tisuća kuna. Prometnica na kojoj se nesreća dogodila prolazi baš granicom dvaju lovišta – svakime od njih upravlja drugo lovačko društvo – a nakon nesreće na cesti nije pronađeno truplo životinje. U policijskom zapisniku o nesreći također nije bilo evidencije o prometnoj signalizaciji, odnosno podatka o tome nalazi li se na tom mjestu prometni znak koji bi upozoravao na opasnost od izlijetanja divljači na cestu.

Sudski postupak

Već smo u našoj rubrici Savjeti pisali o tome kako je u situacijama kada se radi o naletu automobila na divljač katkada teško utvrditi odgovornu fizičku ili pravnu osobu, unatoč zakonskim propisima i rješenjima. U ovom primjeru, slučaj je dodatno zakompliciran činjenicom da na mjestu nesreće nije pronađeno truplo životinje koja je nesreću prouzročila. Vozačica je pretpostavila kako je životinja nedaleko mjesta nesreće uginula, no tužena lovačka društva tvrdila su kako se ničim ne može dokazati da se uistinu radilo o divljači – što bi podrazumijevalo i njihovu odgovornost – već da se moglo raditi i o odlutaloj domaćoj životinji.

U ovom je slučaju spor postojao i zbog činjenice da se s jedne strane ceste nalazi jedno, a s druge strane drugo lovačko društvo. Vozačica je pritom bila jedina svjedokinja u smislu da može sa sigurnošću  reći s koje je strane divlja svinja izletjela na cestu i udarila u njezin automobil, međutim tuženo lovačko društvo koje gospodari lovištem s te strane ceste tvrdilo je kako je zemljište u tom trenutku bilo natopljeno snijegom te kako se stvorio led, a da divlje svinje izbjegavaju takva područja. Lovačka društva međusobno su se “prepirala” iz kojega je područja divlja svinja izašla na cestu, pri čemu su tragovi divlje svinje uočeni tijekom očevida, u prisutnosti lovočuvara, na jednom od područja.

Nakon vještačenja nekoliko vještaka, kao i saslušanja svjedoka koji su toga i sljedećega dana prolazili cestom, drugih putnika u automobilu tužiteljice, te pregledavanja fotodokumentacije, sud je dao za pravo tužiteljici te je zaključio kako je njezin tužbeni zahtjev opravdan.

Oba lovačka društva – koja su tijekom postupka krivnju prebacivala na ono drugo društvo – proglašena su krivima (solidarna odgovornost) temeljem toga što su oba u svojim gospodarskim osnovama imala divlju svinju kao životinju koja se zadržava na području njihovog lovišta.

Naš komentar slučaja

Susret s divljači na cesti često je, nažalost, i susret s nedorečenim zakonodavstvom koje se često mijenjalo te je stoga podložno slobodnim tumačenjima suca ili sutkinje. Ne samo što je zakonodavstvo u ovom slučaju, kako smo već pisali, prilično komplicirano već je u pojedinim segmentima i vrlo nedorečeno. Pojedini su propisi čak, rekli bismo, van realnih životnih situacija – od vozača se gotovo očekuju nemoguće reakcije u djelićima sekunde kako se on ili ona ne bi smatrali krivima!

Velik je problem u praksi i to što su lovačka društva često nesolventna pa su potrebni veliki napori da bi se ishodila pravomoćna presuda i da bi se oštećena osoba naplatila.

Po našem mišljenju, valjalo bi znatnije promijeniti zakonodavni okvir koji regulira ove situacije.

Savjeti ako se nađete u sličnoj situaciji

Kao i u drugim slučajevima, ukoliko u nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba već je samo počinjena materijalna šteta, savjetujemo vam da mobitelom napravite niz vrlo detaljnih fotografija mjesta nesreće. Proučite eventualne tragove i snimite mjesto odakle je životinja, po onome što ste vidjeli, istrčala na cestu. Od policije zatražite da se u zapisniku nalaze sve informacije o okolnostima nesreće, uključujući i podatak o tome postoji li na tom mjestu odgovarajuća prometna signalizacija koja upozorava na divljač i je li cesta ograđena. Bez svih ovih detalja nije vjerojatno da ćete u sudskom postupku uspjeti dokazati svoju stranu priče i, što je najvažnije, uspjeti naplatiti štetu.

Pročitajte i članke o nekoliko tipičnih slučajeva koji ilustriraju što se sve može dogoditi u kasnijem postupku kad vozači svojim motornim vozilom nalete na divlju životinju na cestu.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *