Iznosi za utvrđivanje visine novčane naknade nematerijalne štete porasli su za 50%

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je odluku da se mijenjaju Orijentacijski kriteriji i iznosi za utvrđivanje visine pravične novčane naknade nematerijalne štete VSRH od 29. studenog 2002. na način da se tada prihvaćeni iznosi naznačeni u novčanim jedinicama (kune) povećavaju za 50%. Povećani iznosi primjenjivat će se i na obvezne odnose nastale nakon 1. siječnja 2006. i stupanja na snagu ZOO/05. objašnjeno je u Izvodu iz zapisnika s druge sjednice Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske (2/20) održane 5. ožujka 2020. i 15. lipnja 2020. Pokušaj je to da se Orijentacijski kriteriji usklade sa stopom inflacije i rastom prosječne plaće koji se dogodio u međuvremenu, kao što je to tražila grupa odvjetnika u Deklaraciji koju je uputila Vrhovnom sudu. Pokušaj koji otvara više pitanja nego što ih rješava.

 Pa, poštovani predsjedniče Građanskog odjela Vrhovnog suda, g. Kontrec ono što me kao građanina veseli je da je Građanski odjel Vrhovnog suda održao 2 (slovima: dvije) sjednice u prvih šest mjeseci ove godine. Samo da nije tema bila iznesena prvi puta u trećem mjesecu, a usuglašen stav u lipnju, pa je, obzirom da se radi o istoj temi, to ustvari jedna jedina sjednica.

Strah me zamora materijala! Sugerirat ću Zoranu Šprajcu da se ugleda u Vrhovni sud i da je dovoljno javiti se dva puta godišnje i nakon toga se prijaviti za značku TV udarnika, a ne da nas kao urednik vijesti  muči svaki tjedan. Podsjetit ću vas na Aliju Sirotanovića: „Dajte, druže Tito, veću lopatu!“ A moguće da Sabor u novom sazivu predloži sliku Vrhovnog suda na nekoj novčanici, recimo od deset tisuća kuna, pa da možemo veselo komentirati, kao sada Starčevića na tisuću kuna: „Čovjeka ne poznam, al` ga rado vidim!“ Ovu od deset tisuća nećemo nikada vidjeti, utoliko se nećemo nagledati niti Vrhovnog suda, odnosno sudaca. Upravo šteta.

Sada kad smo se pozabavili akterima priče hajde da se pozabavimo i samom odlukom. Molim Vas da mi odgovorite na sljedeća pitanja:

  • Jeste li ste imali u vidu činjenicu da ovakvom formulacijom idete u retroaktivnu primjenu prava?
  • Jeste li imali u vidu da indeks plaće eventualno usporedite s indeksom premije koja, eto, nije rasla već naprotiv?
  • Jeste li čuli za termin rezervacija u bilancama osiguravajućih društava ili, ne daj bože, za nastale a neprijavljene štete?
  • Kako sada, a to predviđate, tužitelj koji je u žalbenom postupku može povisiti tužbeni zahtjev? Ili ste zamislili da će drugostupanjski sud možda ići u prekoračenje tužbenog zahtjeva?
  • Je li vam jasno što se može dogoditi ako sada svi osiguravatelji, prije povisivanja tužbenih zahtjeva, priznaju tužbe koje su napisane u skladu sa prethodno važećim Orijentacijskim kriterijima?
  • Kako ste zamislili dosuđivati trošak po obavljenoj radnji?
  • Razumijete li da ste na ovaj način ozbiljno, za 50 posto, oštetili prethodno oštećene osobe?
  • Čini li Vam se da ste se mogli možda, u ovih 18 godina, dogovoriti da svako godišnje indeksirate iznose po nekom kriteriju ili vam za to treba 18 godina?

Orijentacijskim kriterijima ste ionako sudovanje pretvorili u zbrajanje i oduzimanje pri čemu se uglavnom loše zbraja, a olako oduzima. Svojedobno se tadašnji predsjednik Građanskog odjela g. Jakob Miletić barem potrudio objasniti ideju, iako bih ja dodao idea mona poeta bona, dakle loša ideja uz prekrasno obrazloženje nadležnog. Kako kaže slavna rečenicu srpskih susjeda: „Od govna se pita ne radi!“

No, da se ne ponavljam, Orijentacijske kriterije problematizirali smo u više navrata na stranicama Udruge stradalih u prometnim nezgodama Bonus:

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *