Europsko izvješće o prometnoj nesreći: Je li ga pametno ispuniti, jamči li ono bržu isplatu osiguranja i kako postupiti u slučaju nezgode?

Svi smo upoznati s takozvanim europskim izvješćem o prometnoj nesreći; štoviše, svatko u svojem automobilu ima jedan ili više primjeraka, vjerojatno u pretincu za rukavice, i možda čak niti nije upoznat s njegovim sadržajem i smislom sve dok se ne zatekne kao sudionik u prometnoj nesreći. Iako se na prvi pogled čini da ovaj obrazac olakšava daljnju proceduru oko naplate štete od osiguranja, je li tome uvijek zaista tako i treba li ipak pozvati policiju?

Europsko izvješće o prometnoj nesreći, na prvi pogled, odlična je ideja: dogodi li vam se neka manja prometna nezgoda u kojoj postoji samo materijalna šteta, ovaj obrazac trebao bi omogućiti da automobile što prije uklonite s prometnice, ispunite izvješće i, bez čekanja na dolazak policije, kasnije ostvarite svoja prava u pogledu naknade štete iz polica osiguranja. To je izvješće zamišljeno kao civiliziran način da se riješi niz problema koji proistječu iz činjenice da se dogodila prometna nezgoda.

U praksi kojoj smo i sami mnogo puta svjedočili se, međutim, često događa da osnovne pretpostavke padaju u vodu: sudionici prometne nesreće jednostavno, u nedostatku drugih riječi, ne budu dovoljno civilizirani i susretljivi, a niti osiguravajuće kuće potom se ne ponašaju posve profesionalno u prihvaćanju ovih izvješća. Na izvješćima se štošta piše i bilježi, a gotovo se kao pravilo kasnije pojavljuje situacija da neki od sudionika tvrdi da ono što je potpisao ne odgovara istini, da se događaj nije zbio na taj način, da efektivno time pobija vlastiti potpis, tvrdeći da je isti dokument potpisao u šoku… i tada nastaju brojni problemi.

Prilikom ispunjavanja europskog izvješća o prometnoj nesreći, sudionici nesreće često zaboravljaju potražiti svjedoke, smatrajući da je dovoljno što je druga strana, tj. drugi sudionik u nesreći, taj obrazac potpisao. U daljnjem postupku podaci o svjedocima koji su se nalazili na licu mjesta bili bi zlata vrijedni jer je u suprotnom onome tko je skrivio prometnu nesreću dovoljno da pokrene odgovarajuću proceduru kod svojeg osiguravatelja i time porekne svoje ranije priznanje.

Zbog nedostatka svjedoka, kao i činjenice da osiguravatelj praktički jedva čeka da izbjegne obvezu plaćanja štete, kao oštećena strana koja nije kriva za prometnu nesreću možete se bez svjedoka naći u sudskom postupku prilično neizvjesnog ishoda.

Naš savjet

Ispunite i potpišite europsko izvješće o prometnoj nesreći jedino u situaciji gdje vam drugi sudionik želi potpisati da je, primjerice, on prošao kroz crveno svjetlo na semaforu, jer je to, na primjer, jedna od situacija koju je teško dokazati osim uz priznanje druge strane. Kada vidite da je druga strana pod utjecajem alkohola, često će željeti izbjeći dolazak policije, pa je i takav potpis, odnosno priznanje o prolasku kroz crveno svjetlo, bolje nego ništa. Prolazak kroz crveno je, naime, vrlo teško utvrditi kasnijim vještačenjima i vlastito je priznanje često jedini način da se ono dokaže.

S druge strane, osiguravatelji, naravno, žele izbjeći plaćanje odštete. Zbog brojnih prijevara u osiguranjima, oni su prirodno skeptični prema ispunjenim europskim izvješćima. Prijevare koje se temelje upravo na ovim obrascima uzele su poprilično maha i čine ozbiljnu štetu osiguravateljima, čime se njihova sumnjičavost prema ovom obrascu može opravdati.

Posve je redovna procedura da osiguravatelj po primitku ispunjenog obrasca zatraži da se, uz njihovu prisutnost, automobili postave u položaj u kojem se nesreća navodno dogodila, kako bi se utvrdilo jesu li oštećenja na vozilima uopće mogla nastati na taj način i kako se ne bi pokušala tražiti odšteta za ranije štete na vozilu. U tom ćete trenutku možda zaključiti kako bi bilo brže i jednostavnije da ste pozvali policiju da napravi uviđaj.

U slučaju minimalnih oštećenja, preporučujemo vam da se na licu mjesta pokušate dogovoriti s krivcem da vam odmah plati za nastalu štetu – drugoj se strani često ovo isplati više nego da izgubi iznos bonusa (bonifikacije) koji je dotad stekao.

U svim ostalim slučajevima, preporučujemo vam da se ne pouzdajete isključivo u europski obrazac o prometnoj nesreći već da pozovete policiju. Ako ništa drugo, dobit ćete policijski zapisnik o događaju, što je dokument kojega osiguravajuća društva kasnije teže mogu osporavati, a ostat će i zabilježena činjenica o vašoj namjeri da slučaj riješite, što ste pokazali pozivom policiji. To bi se moglo pokazati važnim u kasnijem sudskom postupku!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *