1. travnja: Međunarodni dan stradalih u bespućima pravosuđa

Kao udruga stradalih u prometu predlažemo proglasiti 1. travnja međunarodnim danom stradalih u bespućima pravosuđa. Povod ovog prijedloga je recentna presuda Općinskog suda u Velikoj Gorici br. P-565/16, sutkinja Jelena Rajić, u predmetu tužiteljice Jerine Malešević, zastupane po 70 (slovima: sedamdeset) odvjetnika, protiv tužene Republike Hrvatske, zastupane po državnom odvjetništvu.

Donosimo skraćenu verziju veličanstvenog događanja koje počinje odlukom tužiteljice da kupi nekretninu, u naravi stan u Gradu Zagrebu. To je inače, u svakoj normalnoj državi osim u slučajnoj ili državi slučaja, vrlo jednostavan postupak koji je u prethodnoj bio obavljan preko formulara koji ste mogli kupiti u Narodnim novinama, a oprezniji su odlazili kod odvjetnika.

Treba naglasiti je da je tužiteljica tada odvjetnica sa nešto decenija iskustva, a i njen je otac bio odvjetnik, dakle iskustva ne nedostaje. Uza sve mjere opreza koje tužiteljica poduzima, jer kupuje nekretninu za sebe, ono što inače nije moguće ipak se dešava. Sporna nekretnina prodana je istovremeno ne samo tužiteljici nego i još nekim kupcima. Svi kupci pošteno plaćaju nekretninu, ali se svi ne mogu uknjižiti kao vlasnici. Riječ je o prijevari od strane prodavatelja koji je kasnije i osuđen zbog toga, ali para nema. Nema ni vlasništva niti upisa u Zemljišne knjige za tužiteljicu Jerinu Malešević, odvjetnicu iz Zagreba.

Odvjetnica, shvaćajući da najobičniji postupak kupoprodaje nekretnine, unatoč pažnji dobrog gospodara, poznavanju procedure i znanja prava ovjerenog pravosudnim ispitom, nije u stanju za sebe osobno provesti zaključuje da očito to nije u mogućnosti učiniti niti za svoje stranke i traži ispis iz Hrvatske odvjetničke komore, čemu je udovoljeno. Jasno, bez reakcije Hrvatske odvjetničke komore pa barem i na simboličkoj razini. Međutim kolegijalno 70 odvjetnika pro bono iskazuje spremnost zastupati kolegicu, vjerojatno se vodeći idejom da kada čuješ da zvona zvone nemoj misliti da i tebi neće zvoniti.

Tužba je protiv RH, a zbog moguće pristranosti, u okviru Općinskog suda u Zagrebu funkcionira i gruntovnica koja je alat prevare, predmet se delegira Općinskom sudu u Velikoj Gorici. Care Pero, cveće naše, daleko te oteraše! 70 odvjetnika dolazi na rasprave s porukom da je ovo moguće samo ako sustav ne funkcionira, a za sustav odgovara RH ili je netko tko je zaposlen u tom sustavu, a iz nekih razloga je želio da sustav zakaže (vidi članak o koruptivnom dinaru na http://www.naknadastete.hr/iz-pera-mihaela-hribara-kako-uvesti-reda-u-drzavne-financije-rijesiti-nas-sive-ekonomije-k/). No, sutkinja sudi pro patria i odbija tužbeni zahtjev.

Sedamdeset prilično uglednih ovjetničkih glava skupilo se da napiše žalbu i žalba je, gle čuda, usvojena, a predmet vračen na ponovnu odluku uz, kako je i red, uputu prvostupanjskom sudu koje dokaze treba izvesti, a da bi se došlo do zakonite presude. Pametnom dosta, ali ne i uređujučoj sutkinji. Nisam bio na objavi presude, ali kažu da su joj se ruke tresle dok je čitala, pazi sad ovo, istu presudu koju je i prvi put donijela, a koja je bila ukinuta. Ali je ipak povećala font, čini mi se zbog uvjerljivosti. Ako niste znali čitati mala slova…

Eto, zbog toga smatramo da treba usvojiti prijedlog i proglasiti 1.travnja međunarodnim danom stradalih od pravosuđa i paralelno osnovati udrugu, a za predsjednicu udruge imenovati Jerinu Malešević. Za glasnogovornika bi bilo dobro uzeti novinara Grčara jer taj već ima nešto materijala obzirom da čovjek skuplja godinama bisere našeg pravosuđa. Bilo bi za očekivati da će i onih 70 odvjetnika podržati inicijativu. NGO nam očito treba jer je sigurno da pravosuđe treba biti neovisno i samostalno, ali je još sigurnije da moramo imati i zaštitne mehanizme jer, šale radi, zamislite samostalnog i neovisnog vuka u stadu ovaca. Ta situacija odgovara samo vuku i nikom drugom.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *