Zbog pogrešne procjene tužio drugu stranu, izloživši se riziku plaćanja više od 100 tisuća kuna troškova! Kako odlučiti kada se isplati pokretati tužbu?

Udruga Bonus svojim će članovima u svim graničnim i nejasnim situacijama pomoći donijeti odluku o eventualnom pokretanju tužbe i sudskog postupka angažiranjem prometnog vještaka prije same tužbe. U suprotnom, čak i u situacijama kada su tužitelji posve sigurni u svoj uspjeh, može se dogoditi da zbog zatraženog visokog iznosa naknade štete tužitelj u slučaju izgubljenog spora mora podmiriti vrlo visoke sudske i odvjetničke troškove…

Pozadina događaja i sudski postupak

Jedno vozilo naletjelo je na drugo, udarivši ga straga, no srećom bez ljudskih žrtava. Vozači nisu bili pod utjecajem alkohola, svi su suputnici – barem prema vlastitim izjavama – bili vezani sigurnosnim pojasevima i na licu mjesta nitko nije zatražio liječničku pomoć. Međutim, jedan od sudionika nesreće bio je gotovo siguran da ima pravo na naknadu štete zbog načina ponašanja u prometu i načina vožnje suprotne strane, zbog čega je pokrenut dugotrajan sudski postupak koji je uključivao i niz vještačenja sudskih vještaka kako bi se utvrdilo tko je kriv za nesreću i koja je razina odgovornosti pojedinih sudionika.

Od samih detalja nesreće, u ovom nam je slučaju zanimljivije promotriti što se događa ukoliko je tužitelj previše uvjeren u svoj uspjeh pa podigne tužbu na iznos, primjerice, veći od milijun kuna, stvarajući potencijalno i druge vrlo visoke sudske i odvjetničke troškove.

Naš komentar slučaja

Smatramo da se na ovom slučaju može zorno pokazati koliko je važno ispravno procijeniti isplati li se ići u sudski postupak, tj. podizati tužbu protiv druge strane. U trenutku pokretanja postupka mnogi ne razmišljaju o svojoj odgovornosti u nesreći koja se dogodila, ne računajući pritom na mogući trošak protivne strane, tj. odvjetničku dijagnostiku i sve troškove koji će se stvoriti na suprotnoj strani.

U ovom konkretnom slučaju, budući da je tužitelj pokrenuo postupak naknade štete u iznosu nešto većem od milijun kuna, sudski su i odvjetnički troškovi te troškovi vještačenja narasli na preko 100 tisuća kuna (!) koje netko u konačnici mora podmiriti. A platit će ih, naravno, strana koja izgubi spor, što je u ovom slučaju bio tužitelj (koji je, doduše, odustao od tužbe no to ne mijenja mnogo na pravnoj stvari jer je i dalje odgovoran za počinjene troškove budući da je odustao od tužbe).

Kako bi se izbjegla ova potencijalna opasnost od velikih troškova, smatramo kako bi odvjetnici svojim strankama trebali savjetovati isplati li se ići u konkretan postupak, odnosno – ukoliko se čini da stranka “ne stoji dobro”, pokušati promijeniti njihovo mišljenje. Sada se, naravno, postavlja pitanje: kako odvjetnici mogu znati kakve su realne šanse stranke da, kao tužitelj, postigne uspjeh?

Odgovor se krije u vještačenju eksperata, sudskih vještaka, od kojih će sud tijekom sudskog postupka ionako zatražiti stručno mišljenje. Iako se katkada događa da dvoje vještaka daje različita mišljenja i da si međusobno proturječe, takvi su slučajevi iznimno rijetki, pa bi tužitelj stoga, prije pokretanja sudskog postupka, već i iz samog vještačenja mogao zaključiti isplati li se ulaziti u rizik podizanja tužbe na neki veći iznos naknade štete.

Budući da je u podlozi dosuđivanja svake naknade štete upravo nalaz vještaka, od sudskih se vještaka očekuje da će dati meritorno mišljenje o tome što se uistinu dogodilo na mjestu nesreće (temeljem policijskog zapisnika, zbog čega smo već upozoravali kako je izuzetno važno da je on točan te da nisu propušteni važni detalji, u suprotnom se potrebno na njega žaliti!).

Kako se sudovi u presudama u pravilu pozivaju na nalaze vještaka, u Udruzi Bonus smatramo da bi se vještački nalaz trebao napraviti prije pokretanja tužbe i sudskog postupka. Temeljem nalaza vještaka može se mnogo lakše, a u svakom slučaju mnogo informiranije donijeti odluka o odlasku na sud. Bez nalaza vještaka, pak, cijeli proces postaje avantura – koja u konačnici može postati i nevjerojatno skupa za tužitelja, kao u spomenutom slučaju koji nam služi kao primjer.

Udruga Bonus svojim će članovima omogućiti dobivanje nalaza sudskog vještaka, posebice u svim graničnim i dubioznim slučajevima, kako bi se meritorno moglo odlučiti je li oportuno pokretati sudski postupak koji može trajati više godina te može rezultirati i visokim troškovima za tužitelja, ukoliko izgubi spor. Na temelju ovakvog referentnog savjeta naši će članovi lakše donijeti procjenu i odluku žele li ulaziti u spor ili ne.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *