Obilježen Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu

/
Jučerašnjim misama zadušnicama te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod velikog križa na gradskom groblju u Zagrebu, Mariji Bistrici i Dubrovniku završeno je ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana sjećanja na žrtve u cestovnom prometu.

Status vozača električnih romobila našim je zakonom u potpunosti nereguliran i, ako se MUP pita, tako će i ostati

/
Električni romobili smiju se kretati isključivo po nogostupu, a dužnosti i obaveze vozača su izjednačene s onima pješaka što znači, otprilike, da smiju biti i trogodišnjaci, u vožnji imati slušalice na ušima, tipkati po mobitelu, biti temeljito pijani i drogirani dok na brzim, nečujnim i nestabilnim vozilima voze slalom između pješaka, ugrožavajući pritom i sebe i njih.

Imate li bodova za koje niste znali?-provjerite na MUP-ovim stranicama

/
Status se može provjeriti putem kategorije „Status vozačke dozvole“ u glavnom izborniku MUP-ove web stranice i treba reći da stvar, ovog puta, funkcionira bez greške.

Više bodova, obvezne zabrane, veće kazne, ukidanje dozvole i oduzimanje vozila-sve nam to donosi novi ZSPC.

/
Za nekorištenje pojasa, ili pak korištenje mobitela, kazne su udvostručene pa ćete platiti 1000 umjesto dosadašnjih 500 kuna. Popust za dobre platiše i dalje vrijedi pa ćete moći kaznu u tri dana namiriti s 500 kuna, odnosno 667 kuna u tjedan dana.

Nova polica-stare komplikacije, a osiguranje od naleta na divljač skupo smo platili

/
O aktualnoj temi jedinstvene police osiguranja od naleta na divljač u Croatia osiguranju uspjeli saznati jedino da se radi o višegodišnjem osiguranju, ali nam nitko nije znao reći niti pod kojim je uvjetima izdana polica i postoje li za nju Opći i posebni uvjeti osiguranja. Utoliko je za pretpostaviti da će se u poziciji regulacije štete primjenjivati Zakon o lovstvu (NN 99/18, 32/19, u primjeni od 01.04.2019.)

Najbolja ponuda auto osiguranja.

/
Dobar ste i odgovoran vozač i pazite na svoju sigurnost i sigurnost…

Provodite li Uskrs na moru ili u Zagrebu? Svejedno, hrvatska policija uvijek misli na vas.

/
Namjeravate li blagdanski vikend provesti na moru vodite računa da se očekuje pojačan promet jer se ovaj vikend smatra početkom turističke sezone. Zbog općenito povećanog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća, kao i broj stradalih osoba u njima.

Poduzetnici propadaju svaki dan, HZZO se uvijek nekako snađe. Na čiji račun?

/
Otvorio neki Ivan obrt, građevinski naprimjer. Posao dobro napreduje, ima i četiri zaposlena radnika. Nakon jedne rođendanske proslave, na kojoj se malo i popilo svi skupa sjedaju u automobil i, na povratku kući, slete s ceste. Četvorka otvori bolovanja radi uobičajene trzajne ozljede vratne kralježnice, da ne govorimo o kakvoj ozbiljnijoj ozljedi.

Plaćeno bolovanje? Dokle? To je samo još parafiskalnog nameta koji guši poduzetništvo!

/
Zašto bi poslodavac plaćao bolovanje radniku koji se ozlijedio na nogometu? Ili nekomu tko dobije upalu pluća? Ako se radnik ne ozlijedi na poslu, onda tvrtka s njegovim bolovanjem nema ništa jer njegovi zdravstveni problemi nisu posljedica radnih uvjeta. To je još jedan primjer prikrivenog poreza ili parafiskalnog nameta koji guši poduzetništvo!

Premijer nije riješio slučaj Frane Lučića, stvorio ga je

/
Problem Frane Lučića stvorili su odreda školovani pravnici, koji su znali da je ono što rade, bez obzira je li to zbog želje da pomognu, mira u kući, osobne popularnosti ili bilo kojih drugih pobuda, pogrešno i nedopustivo, a sada nas uvjeravaju da svojom podrškom trebamo dati legitimitet jednako pogrešnom rješenju problema.

Imamo gadan problem ako nam je ministar osoba za koju je poštovanje zakona „samo formalnost“. K vragu, pa izabrali smo je da provodi iste te zakone.

/
Javnost treba znati da ministrica nije produžila vozačku dozvolu tri godine. Nije, jadna, stigla od važnijih poslova koje ima? To je samo formalnost? Platila je kaznu? Imamo gadan problem ako nam je ministar osoba za koju je poštovanje zakona „samo formalnost“. Kvragu, pa izabrali smo je da provodi iste te zakone.

Slučaj ministrice Žalac: Jesu li novinari ovaj put stvarno pretjerali?

/
Svekolika javnost danima razglaba o groznom događaju koji se, eto, desio nekoj ministrici koja je bila sudionik prometne nesreće u kojoj je dijete nastradalo pretrčavajući kolnik.

Ako vaš tinejđer ne veže pojas ili ne nosi reflektirajući prsluk u sumrak bit ćete prijavljeni socijalnoj službi?

/
Pored povećavanja iznosa novčane kazne za svaki oblik nepropisnog prijevoza djece, zalažemo se da se, uz svako izricanje prekršajnim pravnih sankcija zbog nepropisnog prijevoza djece motornim vozilima uvede obveza izvještavanja nadležnog centra za socijalnu skrb radi poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti.“- komentirala je putem portala e-savjetovanje povećanje kazne za nevezivanje pojasa i nekorištenje dječje sjedalice u prijelogu novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama pravobraniteljica za djecu.

MUP će uvesti obvezne liječničke preglede za vozače starije od 67 godina. Što će biti s onima koji su vozačke produžili po starom zakonu?

/
U prijedlogu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji je ovih dana pušten u e-savjetovanje, predložena je odredba koja propisuje uvođenje obveznog liječničkog pregleda za vozače starije od 67 godina pri produljenju vozačke dozvole.

Trebate osiguranje? I to imamo.

/
Uvijek rado pomažemo. Besplatni pravni savjeti, upute i pomoć postali su naša specijalnost, nudit ćemo ih i dalje. No, članarine i donacije (ne, ne trošimo ni kune iz državnog proračuna) ponekad nisu dovoljno da bi pokrile troškove takve svih besplatnih usluga. Zato, pomozite i vi nama. Kupite policu osiguranja od nas i potpomognite financiranje Udruge.

Privremena prometna signalizacija zbog zatvaranja Remetinečkog rotora

/
Od nedjelje, 16. prosinca zbog radova obustavljen je promet na Remetinečkom rotoru na ulasku u grad Zagreb, te se uspostavlja privremena prometna signalizacija po njegovom sjeverozapadnom i sjeveroistočnom dijelu. Kako bi se smanjile gužve i olakšalo prometovanje jednim od najznačajnijih rotora u Zagrebu, izgrađene su nove prometnice, te je postavljena privremena signalizacija. Na području obilaznih pravaca promet će biti dopušten vozilima do 5t ukupne mase i visine do 3,50m te autobusima javnog gradskog prijevoza ZET-a.

Što učiniti da bi bilo manje stradavanja u prometu? Koje alate koristiti? Koji je pristup najučinkovitiji?

/
Pitanja su to na koja su odgovor pokušali naći stručnjaci okupljeni na tribini  koju je u ponedjeljak organiziralo Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova i PU zagrebačka, Fakultet prometnih znanosti te Tehnički muzej Grada Zagreba,  u Tehničkom Muzeju, povodom Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometnih nesreća, a na kojoj smo i sami sudjelovali.

Hoće li počinitelj prometne nesreće biti optužen za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom ako je putnik umro od srčanog udara?

/
Je li prometna nesreća dovela do srčanog udara nikada nećemo saznati. Medicinski vještaci na to pitanje uvijek daju isti, jasan i koncizan odgovor:  „Medicina ne može sa sigurnošću utvrditi, niti mi možemo tvrditi, da bi eventualno prometni udes uzrokovao srčani udar. Niti to možemo isključiti. A na vam je tzv. teret dokazivanja.“

U Dobar dan Hrvatska povodom Europskog dana bez žrtava u prometu

/
Prigodno, povodom Europskog dana bez žrtava u prometu HRT je dio emisije Dobar dan Hrvatska posvetio problematici sigurnosti cestovnog prometa. Pogledajte:

Pomorac kojem je zbog ostavljene gaze u koljenu amputirana noga mora podmiriti sudske troškove u vrijednosti gotovo polovice odštete

/
Kada birate odvjetnika budite sigurni da je upoznat s ta dva pojma te da je u stanju kontrolirati vlastitu ambiciju jer, kada se slučaj raspetlja ovako, njegovoj stranki neće pomoći - naslikavanje za novine.

EDWARD: Europski dan bez žrtava u prometu

/
U danima do projekta EDWARD, željeli bismo da svi sudionici u prometu promisle – makar i na par minuta – o rizicima s kojima se suočavaju, o rizicima kojima izlažu ostale sudionike u prometu i kako ih izbjeći. Cilj TISPOL-a je da u srijedu, 19. rujna nitko ne pogine na cestama Europe. Ako zastanemo i pogledamo kako koristimo ceste, vjerujemo da projekt EDWARD može znatno doprinijeti daljnjem, održivom smanjenju broja poginulih i teško ozlijeđenih.

„Ključ sigurnosti djece su roditelji, a ne djeca sama!“

/
Sve više roditelja dolazi do zaključka da su njihova djeca sigurnija ako ih sami odvezu u školu, što baš i nije najtočnija pretpostavka. Naime, statistike pokazuju da je, od petero poginule djece u prometnim nesrećama u prvih sedam mjeseci 2017. godine četvero poginulo kao putnik u vozilu.

Nije turizam kriv što će se na našim cestama ove godine ugasiti 350 života

/
U Europi ima još turističkih zemalja, kao što su Grčka, Portugal, Italija i Francuska, u kojima se broj poginulih kreće oko Europskog prosjeka, a Španjolska je čak iznadprosječno sigurna s manje od 40 poginulih na milijun stanovnika.

Vozač poginuo na Istarskom ipsilonu: Pijana vozačica jurila u suprotnom smjeru

/
Pijana vozačica jurila je u srijedu Istarskim ipsilonom u suprotnom smjeru i udarila u više vozila od kojih se jedno prevrnulo na bok pri čemu je poginuo vozač. – javlja Policijska uprava istarska.

8 i pol godina proveo je u zatvoru zbog prometnih prekršaja, ali ponosi se time što nikad nije skrivio prometnu nesreću

/
Njegov golf mamac je za sve prometne policajce u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj. Oni su svom starom znancu i nadjeli nadimak Mićo Stop, po kojem je poznat.

Osiguranje imovine: Pažljivo čitajte sitna slova. Donosimo primjer iz prakse.

/
Odvajanjem prodaje proizvoda u specijalizirane agencije ili povjeravanjem prodaje direktnoj agenturi, koja ovisi o rezultatu, dolazimo do raznih rezultata. Jasno je da je prodaja zainteresirana prodati, a ne obavijestiti kupca o sitnim slovima.

Uzorak kockica star tri tisuće godina

/
Izrađene su brojne replike ove lutke, a izvornik lutke nalazi se u Britanskom muzeju. Krokodil simbolizira boga Sobeka (Sebeka) koji je bio podvodni demon u deltama Nila, a smatrali su ga i bogom plodnosti. Igračka datira oko 1100. god. pr. Kr.

“Nema nikakvih pritisaka na samostalno i neovisno pravosuđe.”

/
Nakon što sam se potrudio pročitati tužbu fondova protiv Republike Hrvatske u predmetu kuponske privatizacije došao sam do zaključka da su u tom predmetu dvije vrlo važne institucije hrvatskog pravosuđa, Državno odvjetništvo i Vrhovni sud Republike Hrvatske, izvele klasično šibicarenje.

Riječ je o jednom fantastičnom haraču kojeg ubire osiguravajuće društvo temeljem zakonskog propisa

/
Sve profesionalne djelatnosti kojima se može učiniti šteta trećim osobama, odnosno korisnicima, u uređenom svijetu su osigurane. Tako je i Republika Hrvatska donijela propis temeljem kojega je obvezno osiguranje odvjetnika zbog štete koju nesavjesnim radom mogu prouzročiti trećim osobama, svojim klijentima.

George Clooney ozlijeđen u prometnoj nesreći na Sardiniji - motociklom udario u automobil

/
Holivudska zvijezda George Clooney ozlijeđen je u prometnoj nesreći na Sardiniji prilikom naleta motorom na osobni automobil – javlja La Nuova Sardegena