TKO je vlasnik divljači?

/
Po mišljenju autora teksta, sudovi pišu pojedine presude u konceptu autocenzure, doduše motivirani ozbiljnošću predmeta i mogućim reperkusijama koje bi mogle uslijediti. Konkretno: Tužitelji podnose tužbu protiv RH zbog štete koja je nastupila naletom divljači na automobil, tvrdeći pritom, da je divljač u vlasništvu RH, pa utoliko vlasnik odgovara za štetu koja je nastala oštećeniku.

Vještak Vili Beroš

/
U jednom srednjoeuropskom zaseoku vodi se spor radi naknade…

Prometna nesreća uzrokovana nanosima blata na cesti

/
U našim objavama pokušavamo selektirati nestandardne presude odnosno događaje s ciljem da upozorimo koja su moguća rješenja nakon prometnog udesa.

Odabir osiguratelja!

/
Više puta, no valja ponavljati, skretali smo pažnju da se osiguravatelj ne ocjenjuje po visini premije, već po načinu isplate štete.

Zahtjev za tuđom pomoći i njegom, primjer iz prakse

/
Presuda Općinskog suda u Sesvetama, sutkinja Andrea Herendić,…

Poštovani ministre izv.prof.dr.sc.prim Vili Beroš

/
Poštovani ministre izv.prof.dr.sc.prim Vili Beroš, Predmet naknade štete broj predmeta Pn-2753/2016 kod sutkinje Gorane Žurić Juretić preuzeli ste na vještačenje 13. svibnja 2019. godine i u prilično promptnom roku dostavili nalaz u spis pri čemu se usuđujem primijetiti da je nalaz pisan vrlo tendenciozno i očito na štetu oštećenoga.

Poštovani gospodine ministre Beroš: Učinilo mi se da ste me prozvali u odgovoru novinarki Slavici Lukić

/
Osobno nisam doživio da u bilo kojem predmetu sud privodi vještaka, što po zakonu može, a pogotovo da bi priveo vještaka koji je momentalno ministar.

Gostovali smo: Konvoj HR 2

/
U utorak, 16. veljače, predsjednik Udruge stradalih u prometnim nezgodama Bonus Mihael Hribar gostovao je u emisiji Konvoj Hrvatskog radija.

Osam godina lažirali nesreće i varali osiguranje: Uhićena je organizirana grupa od 27 osoba

/
Svojedobno sam predlagao MUP-u povremene akcije u cilju sprječavanja prijevara te vrste i ustanovljavanja svih sudionika prevara s idejom da se razdvoji žito od kukolja i da bi oni koji su stvarno stradali bili obeštećeni po zakonu, a oni drugi obeshrabreni u pokušajima prevara.

Udarili ste divljač ili ste tek nepropisno parkirali? Ne brinite, imamo rješenje!

/
Brine Vas nepropisno parkiranje? Imamo rješenja! Nalet na divljač?! Imamo rješenja! Odvjetničke naknade? Imamo rješenje! Odlučili smo pomoći Vam oko pitanja koja najčeće postavljate na stranicama Udruge. I to to potpuno besplatno!

Udruga Bonus, agencija Spremni na vrijeme i osiguravajuće društvo Triglav najvaljuju veliku prodajnu akciju od Nove godine.

/
Udruga Bonus, agencija Spremni na vrijeme i osiguravajuće društvo Triglav najvaljuju veliku prodajnu akciju od Nove godine.

Odluku o izboru osiguranja prepustite nama

/
S vremenom smo stekli respektabilno iskustvo. Sada nam je cilj…

MUP povlači zakonsku odredbu radi koje su liječnici lani pretresli ordinaciju jer je-preskupa

/
Lanjsku odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama prema kojoj su obiteljski liječnici dužni upućivati vozače na izvanredne liječničke preglede MUP, čini se, želi što prije zaboraviti pa se sprema u ponovne izmjene ZSPC-a.

Trebate obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti?

/
Trebate osiguranje? Kupnjom police osiguranja od automobilske odgovornosti od naše tvrtke kćeri Spremni na vrijeme d.o.o. za zastupanje u osiguranju dobivate brojne pogodnosti:

Iznosi za utvrđivanje visine novčane naknade nematerijalne štete porasli su za 50%

/
Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je odluku da se mijenjaju Orijentacijski kriteriji i iznosi za utvrđivanje visine pravične novčane naknade nematerijalne štete VSRH od 29. studenog 2002. na način da se tada prihvaćeni iznosi naznačeni u novčanim jedinicama (kune) povećavaju za 50%.

Nevjerojatno je da su naknade za lake tjelesne ozljede veće i u Srbiji nego kod nas

/
Za ozljede za koje bi kod nas bila dosuđena naknada u iznosu jedne prosječne plaće Prvi okružni sud u Beogradu sudi naknadu od tri tamošnje prosječne plaće. Eto, to ne valja s Orijentacijskim kriterijima Vrhovnog suda.

Moje je da organiziram naplatu štete, a jasno da će osiguravatelji restriktivno tumačiti svoje obveze.

/
Radi mentalne gimnastike: Jedan od, recimo, deset stanova u neetažiranoj zgradi ima sklopljeno osiguranje od potresa. Šteta je na krovu ili nekom bočnom zidu. No ja ne mogu krenuti u sanaciju zida, ako ne krenem od čvrste točke, a ona je ispod mog stana, pa bih ja u stvari sanirajući svoj stan sanirao i tuđi koji je neosiguran.

Hoćete li moći naplatiti kasko štetu na automobilu uzrokovanu potresom ovisi o poslovnoj politici svakog pojedinog osiguravatelja

/
Jučer sam, kao predsjednik Udruge stradalih u prometnim nezgodama Bonus, dao telefonski intervju Radio Sljemenu vezano za mogućnost naplate šteta na parkiranim vozilima nastalih kao posljedica potresa aktivacijom kaska. Tada sam spomenuo, ali nisam siguran jesam li dovoljno naglasio da je naplata moguća ako u posebnim uvjetima osiguravatelj nije isključio taj rizik. Danas smo kontaktirali osiguravatelje koji su nam potvrdili da će neki od njih, unatoč tome što je klauzulom u posebnim uvjetima to isključeno, platiti popravke ili totalne štete kao znak korektne poslovne prakse. Za sada se još ne zna odluka svih osiguravatelja, primjerice u jednom od velikih osiguranja se još raspravlja o toj temi, a otvorena je i mogućnost da će biti donesena zajednička odluka na nivou HUO-a. Također, obavještavamo sve članove Udruge stradalih u prometnim nezgodama Bonus, čije je članstvo uredno regulirano (plaćena članarina), da ćemo, temeljem Statuta, sve njihove predmete naknade štete od potresa voditi i okončati besplatno. Ovo se odnosi i na uništene zgrade i stambene prostore, dakako, pod uvjetom da su osigurani. Molimo zainteresirane da nas, zbog novonastale situacije, kontaktiraju prvenstveno na e-mail: info@naknadastete.hr.

Obavijest članovima Udruge:

/
Molimo zainteresirane da nas, zbog novonastale situacije, kontaktiraju prvenstveno na e-mail: info@naknadastete.hr.

Evo tko sve ima pravo na naknadu štete uzrokovane potresom!

/
Kako smo ovih dana primili više upita vezano za naknadu štete uzrokovane potresom moramo, prije svega, naglasiti da obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti ne pokriva štetu od potresa. Naravno, to ne znači da štetu ne možete naplatiti u pojedinim slučajevima.

Pravosudna tijela provoditi će samo hitne postupke

/
Rasprave i druge radnje koje nisu hitne se odgađaju na vrijeme od 14 dana.

Tisuću eura za najgoru sudsku presudu

/
Udruga stradalih u prometnim nezgodama Bonus nagradit će, povodom 1. travnja-Svjetskog dana žrtava pravosuđa, najgoru prvostupanjsku presudu s čak 1 000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

U jednom postupku osuđen, a u ponovljenom oslobođen za izazivanje prometne nesreće, sve na temelju nalaza prometnog vještaka

/
U sudaru dva automobila, pri čemu tragovi neupitno pokazuju da je jedno vozilo iz nepoznatog razloga prešlo u suprotni kolnički trak i tamo se sudarilo sa drugim vozilom, dolazi do izlijetanja tog vozila van kolnika i prevrtanja te ispadanja putnika, koji očito nisu bili vezani, iz automobila. Samo je jedan preživjeli, preostala tri putnika su smrtno stradala.

Još jedna tužna Božićna priča: Naša djevojčica sa šibicama zove se Jasmina

/
Općinski sud u Rijeci, Stalna služba u Delnicama donio je presudu Pn 137/18 temeljem koje je odbijen tužbeni zahtjev mldb. Jasmine da bi ona, unatoč činjenici zajedničkog života sa svojim pok. djedom, imala pravo na naknadu štete, koja se može po zakonu ostvariti pod pretpostavkom da se utvrdi „trajna zajednica života“.

Obilježen Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu

/
Jučerašnjim misama zadušnicama te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod velikog križa na gradskom groblju u Zagrebu, Mariji Bistrici i Dubrovniku završeno je ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana sjećanja na žrtve u cestovnom prometu.

Status vozača električnih romobila našim je zakonom u potpunosti nereguliran i, ako se MUP pita, tako će i ostati

/
Električni romobili smiju se kretati isključivo po nogostupu, a dužnosti i obaveze vozača su izjednačene s onima pješaka što znači, otprilike, da smiju biti i trogodišnjaci, u vožnji imati slušalice na ušima, tipkati po mobitelu, biti temeljito pijani i drogirani dok na brzim, nečujnim i nestabilnim vozilima voze slalom između pješaka, ugrožavajući pritom i sebe i njih.

Imate li bodova za koje niste znali?-provjerite na MUP-ovim stranicama

/
Status se može provjeriti putem kategorije „Status vozačke dozvole“ u glavnom izborniku MUP-ove web stranice i treba reći da stvar, ovog puta, funkcionira bez greške.

Više bodova, obvezne zabrane, veće kazne, ukidanje dozvole i oduzimanje vozila-sve nam to donosi novi ZSPC.

/
Za nekorištenje pojasa, ili pak korištenje mobitela, kazne su udvostručene pa ćete platiti 1000 umjesto dosadašnjih 500 kuna. Popust za dobre platiše i dalje vrijedi pa ćete moći kaznu u tri dana namiriti s 500 kuna, odnosno 667 kuna u tjedan dana.