,

Neujednačenost sudske prakse

/
Pod gore navedenim brojem Vi ste potpisali, a građanski odjel donio pravno shvaćanje o promjeni "orijentacijskih kriterija" – visine pravične novčane naknade nematerijalne štete. Utoliko smatram da ste Vi, odnosno građanski odjel, ovlašteni dati autentično tumačenje napisanog teksta. Odluka je po mom mišljenju donijeta s ozbiljnim zakašnjenjem, koje se implicite može nazrijeti u konstataciji da je od prethodnih kriterija plaća narasla za 62%, pa eto ta okolnost "traži" aktivnost. Ne mogu se oteti dojmu da je odluka donesena "preko koljena", a obrazloženje nedostatno. Razumijem i da je vrlo teško vrlo različite pravne, kao i životne situacije prevesti u provedbeni propis. Recentne odluke Vrhovnog suda, gdje se dopuštaju revizije, jer je navodno nastupila zastara za povišenje tužbenog zahtjeva (od događaja prošlo više od tri godine) pokazuje da različito tumačimo odluku, odnosno pripadajuće obrazloženje.

Komentar novog Zakona o obveznim odnosima u prometu

/
Izglasan je novi Zakon o obveznim osiguranjima u prometu. S obzirom da se cijeli radni vijek bavim prometnim udesima, pa posljedično naknadom štete, uz napomenu da sam imao od koga učiti, moj prvi komentar je da Zakon možemo komentirati tek nakon što HANFA (regulator) donese provedbene propise.

SVI SVE ZNAJU

/
Povodom nesreće o kojoj svi sve znaju, našu je Udrugu nazvao jedan novinar da bi dobio neka pojašnjenja. Istog smatram sa svim pozitivnim predznacima novinarom pa ću taj poziv tretirati kao šlagvort za objašnjenje.

Tko je vlasnik divljači?

/
Već duže vrijeme pokušavamo isprovocirati relevantne pravne subjekte da daju odgovor na pitanje TKO JE VLASNIK DIVLJAČI U RH??? Naime, na tom području vlada dugogodišnji nered, koji je jasno ili barem mi mislimo da je jasno, produkt loših koncepata, koji onda naravno rezultiraju neredom ili pravnim rječnikom, pravnom nesigurnošću.

Načelnik Perušića 22 godine u tijelu nosio gazu

/
Na portalu Jutarnjeg pojavio se članak o načelniku Perušića kojem je nakon pustih godina mučenja konstatirano da mu je operater greškom ostavio gazu, koja je jasno producirala ozbiljne probleme. Nakon dugogodišnjeg mučenja i raznoraznih pogrešnih dijagnoza prof dr. Paladino ustanovljava stvarni uzrok i rješava muka pacijenta, a sud dosuđuje sramotnu naknadu.

Jazavac na autocesti

/
Naišli smo na tekst u kojem Ministarstvo unutarnjih poslova navodi da je nepravomoćno izgubio spor protiv HAC-a, time da je događaj nalet na jazavca na autocesti kod čvora Zdenčina. U predmetu koji smo mi vodili pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu pod brojem Pn-3311/2017 sklopili smo sudsku nagodbu s osiguravateljem, također u predmetu gdje je šteta nastala uslijed naleta na jazavca na autocesti. Naime, sve autoceste imaju osiguranje kod nekog od osiguravatelja te po našem mišljenju nema načina da se osiguravatelj ekskulpira od odgovornosti, činjenicom da je za isto naplatio premiju.

Putnički vlak br. 2506

/
Mihael Hribar, predsjednik Udruge stradalih u prometnim nezgodama Bonus, koja se niz godina bavi pomaganjem građanima po pitanju odšteta, kaže nam da će stradalnici iz Irana moći potraživati odštetu, isto kao i drugi stradalnici te obitelji preminulih, bez obzira što su u Hrvatskoj boravili ilegalno i bez osobnih dokumenata.

Zbog pijanog prijatelja ostao sam bez obje noge. A onda sam u toplicama upoznao svoju ženu i život mi se okrenuo

/
U nastavku pročitajte intervju iz Telegrama s Andrejom Bulatom, članom udruge kome je udruga pomogla u naplati naknade štete od osiguravajućeg društva.

Prometni nered

/
Udruga stradalih u prometnim nezgodama – Bonus je dana 16.10.2019. godine objavila na svojim stranicama članak u kojem objašnjava prometni nered koji nastaje upotrebom razno raznih prometnih sredstava čija upotreba nije zakonski regulirana, a može dovesti do ozbiljnog ozljeđivanja sudionika u prometu.

Pitanja koja se nameću nakon prometne nesreće na autocesti u kojoj su smrtno stradale dvije osobe.

/
Prema novinarskim izvještajima do prometne nesreće je došlo kada je vozač Škode zaustavio vozilo na PRETICAJNOJ traci, a zbog promjene gume koje je eksplodirala u vožnji.

Što nakon prometnih nesreća? Pogledajte komentar Udruge Bonus u emisiji Informer na Nova TV

/
Prilikom prometnih nesreća sudionici prvo dožive šok, a onda i posljedice s kojima se naknadno moraju nositi. Jedni s isplatom oštećenih, drugi s nastalom štetom, a pojedini i s ozljedama ili gubicima. Pri tome suputnik u vozilu neovisno o krivnji vozača ima pravo na naknadu štete. Informer je istražio koliko traju ovakvi procesi, ali i u kojim okolnostima štetu pokriva osiguranje.

TKO je vlasnik divljači?

/
Po mišljenju autora teksta, sudovi pišu pojedine presude u konceptu autocenzure, doduše motivirani ozbiljnošću predmeta i mogućim reperkusijama koje bi mogle uslijediti. Konkretno: Tužitelji podnose tužbu protiv RH zbog štete koja je nastupila naletom divljači na automobil, tvrdeći pritom, da je divljač u vlasništvu RH, pa utoliko vlasnik odgovara za štetu koja je nastala oštećeniku.

Vještak Vili Beroš

/
U jednom srednjoeuropskom zaseoku vodi se spor radi naknade…

Prometna nesreća uzrokovana nanosima blata na cesti

/
U našim objavama pokušavamo selektirati nestandardne presude odnosno događaje s ciljem da upozorimo koja su moguća rješenja nakon prometnog udesa.

Odabir osiguratelja!

/
Više puta, no valja ponavljati, skretali smo pažnju da se osiguravatelj ne ocjenjuje po visini premije, već po načinu isplate štete.

Zahtjev za tuđom pomoći i njegom, primjer iz prakse

/
Presuda Općinskog suda u Sesvetama, sutkinja Andrea Herendić,…

Poštovani ministre izv.prof.dr.sc.prim Vili Beroš

/
Poštovani ministre izv.prof.dr.sc.prim Vili Beroš, Predmet naknade štete broj predmeta Pn-2753/2016 kod sutkinje Gorane Žurić Juretić preuzeli ste na vještačenje 13. svibnja 2019. godine i u prilično promptnom roku dostavili nalaz u spis pri čemu se usuđujem primijetiti da je nalaz pisan vrlo tendenciozno i očito na štetu oštećenoga.

Poštovani gospodine ministre Beroš: Učinilo mi se da ste me prozvali u odgovoru novinarki Slavici Lukić

/
Osobno nisam doživio da u bilo kojem predmetu sud privodi vještaka, što po zakonu može, a pogotovo da bi priveo vještaka koji je momentalno ministar.

Gostovali smo: Konvoj HR 2

/
U utorak, 16. veljače, predsjednik Udruge stradalih u prometnim nezgodama Bonus Mihael Hribar gostovao je u emisiji Konvoj Hrvatskog radija.

Osam godina lažirali nesreće i varali osiguranje: Uhićena je organizirana grupa od 27 osoba

/
Svojedobno sam predlagao MUP-u povremene akcije u cilju sprječavanja prijevara te vrste i ustanovljavanja svih sudionika prevara s idejom da se razdvoji žito od kukolja i da bi oni koji su stvarno stradali bili obeštećeni po zakonu, a oni drugi obeshrabreni u pokušajima prevara.

Udarili ste divljač ili ste tek nepropisno parkirali? Ne brinite, imamo rješenje!

/
Brine Vas nepropisno parkiranje? Imamo rješenja! Nalet na divljač?! Imamo rješenja! Odvjetničke naknade? Imamo rješenje! Odlučili smo pomoći Vam oko pitanja koja najčeće postavljate na stranicama Udruge. I to to potpuno besplatno!

Udruga Bonus, agencija Spremni na vrijeme i osiguravajuće društvo Triglav najvaljuju veliku prodajnu akciju od Nove godine.

/
Udruga Bonus, agencija Spremni na vrijeme i osiguravajuće društvo Triglav najvaljuju veliku prodajnu akciju od Nove godine.

Odluku o izboru osiguranja prepustite nama

/
S vremenom smo stekli respektabilno iskustvo. Sada nam je cilj…

MUP povlači zakonsku odredbu radi koje su liječnici lani pretresli ordinaciju jer je-preskupa

/
Lanjsku odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama prema kojoj su obiteljski liječnici dužni upućivati vozače na izvanredne liječničke preglede MUP, čini se, želi što prije zaboraviti pa se sprema u ponovne izmjene ZSPC-a.

Trebate obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti?

/
Trebate osiguranje? Kupnjom police osiguranja od automobilske odgovornosti od naše tvrtke kćeri Spremni na vrijeme d.o.o. za zastupanje u osiguranju dobivate brojne pogodnosti:

Iznosi za utvrđivanje visine novčane naknade nematerijalne štete porasli su za 50%

/
Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je odluku da se mijenjaju Orijentacijski kriteriji i iznosi za utvrđivanje visine pravične novčane naknade nematerijalne štete VSRH od 29. studenog 2002. na način da se tada prihvaćeni iznosi naznačeni u novčanim jedinicama (kune) povećavaju za 50%.

Nevjerojatno je da su naknade za lake tjelesne ozljede veće i u Srbiji nego kod nas

/
Za ozljede za koje bi kod nas bila dosuđena naknada u iznosu jedne prosječne plaće Prvi okružni sud u Beogradu sudi naknadu od tri tamošnje prosječne plaće. Eto, to ne valja s Orijentacijskim kriterijima Vrhovnog suda.

Moje je da organiziram naplatu štete, a jasno da će osiguravatelji restriktivno tumačiti svoje obveze.

/
Radi mentalne gimnastike: Jedan od, recimo, deset stanova u neetažiranoj zgradi ima sklopljeno osiguranje od potresa. Šteta je na krovu ili nekom bočnom zidu. No ja ne mogu krenuti u sanaciju zida, ako ne krenem od čvrste točke, a ona je ispod mog stana, pa bih ja u stvari sanirajući svoj stan sanirao i tuđi koji je neosiguran.

Hoćete li moći naplatiti kasko štetu na automobilu uzrokovanu potresom ovisi o poslovnoj politici svakog pojedinog osiguravatelja

/
Jučer sam, kao predsjednik Udruge stradalih u prometnim nezgodama Bonus, dao telefonski intervju Radio Sljemenu vezano za mogućnost naplate šteta na parkiranim vozilima nastalih kao posljedica potresa aktivacijom kaska. Tada sam spomenuo, ali nisam siguran jesam li dovoljno naglasio da je naplata moguća ako u posebnim uvjetima osiguravatelj nije isključio taj rizik. Danas smo kontaktirali osiguravatelje koji su nam potvrdili da će neki od njih, unatoč tome što je klauzulom u posebnim uvjetima to isključeno, platiti popravke ili totalne štete kao znak korektne poslovne prakse. Za sada se još ne zna odluka svih osiguravatelja, primjerice u jednom od velikih osiguranja se još raspravlja o toj temi, a otvorena je i mogućnost da će biti donesena zajednička odluka na nivou HUO-a. Također, obavještavamo sve članove Udruge stradalih u prometnim nezgodama Bonus, čije je članstvo uredno regulirano (plaćena članarina), da ćemo, temeljem Statuta, sve njihove predmete naknade štete od potresa voditi i okončati besplatno. Ovo se odnosi i na uništene zgrade i stambene prostore, dakako, pod uvjetom da su osigurani. Molimo zainteresirane da nas, zbog novonastale situacije, kontaktiraju prvenstveno na e-mail: info@naknadastete.hr.