Osam poginulih na motociklima u posljednjih 10 dana – MUP najavljuje akciju u srijedu

U zadnjih nekoliko dana čak osam vozača ili suvozača na motociklima i mopedima, poginulo! – upozorila je jučer Policijska uprava zagrebačka na svojim stranicama. Većina tih nesreća uzrokovana je prebrzom i neopreznom vožnjom samih vozača pa “plavci” u obliku otvorenog pisma apeliraju na sve  zaljubljenike u motocikle “koji strastveno volite brzinu i vjetar u kosi, i iznad svega navalu adrenalina kada se kazaljka na brzinomjeru vrtoglavo penje” da ne pridonose crnim brojkama nego da poštuju propise, voze defenzivno i promišljajući, u prvom redu o sebi samima, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Da ne bi sve ostalo na riječima PUZ najavljuje da će u srijedu, 9. svibnja 2018., provest će akciju nadzora vozača mopeda, motocikala i bicikala s ciljem sprječavanja najtežih prometnih prekršaja povezanih s vozačima motocikala i mopeda. Sankcionirati će prekršaje motociklista i mopedista kao što su: nepropisna brzina, nekorištenje zaštitne kacige, istek važenja prometne dozvole, neregistriranje vozila, upravljanje prije stjecanja prava, bez kategorije, neisticanje ili nepropisno isticanje registarskih pločica, tehnička neispravnost i drugo.

Također, sankcionirat će se vožnja i parkiranje po biciklističkim površinama drugih skupina vozila – kretanje motocikala po biciklističkim trakama, i drugi prekršaji koji ugrožavaju promet i sigurnost biciklista.

Posebnu pozornost policijski službenici obratit će na sankcioniranje prekršaja biciklista kao što su: vožnja po nogostupu, nekorištenje biciklističkih staza ili traka, kretanje u nedopuštenom smjeru, nekorištenja ispravnih i propisanih uređaja i opreme, nekorištenja svjetala u prometu tijekom noći ili u uvjetima smanjene vidljivosti i dr. Kako je, otkako je uvedena mogućnost plaćanja pola kazne u tri dana, vjerojatnost da ćete proći s upozorenjem minimalna, upozoravamo i bicikliste da se strogo drže prometnih propisa i tako doprinesu sigurnosti prometa, a ne popunjenosti državne blagajne.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *