Okrugli stol: “Informiranost potrošača u trenutku nastale štete na vozilu”

Split, 21. ožujka – Na inicijativu Strukovne grupacije trgovine motornim vozilima i dijelovima pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Split u prostorijama komore održan je okrugli stol na temu “Informiranost potrošača u trenutku nastale štete na vozilu”, a na kojem smo sudjelovali kao pozvani sudionici, a zajedno s predstavnicima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatske udruge auto struke, Grada Splita, Ureda državne uprave SDŽ, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Regionalnog ureda u  Splitu. 

Kada vam je vozilo oštećeno u prometnoj nesreći, a procjenitelj osiguravatelja zaključi da je popravak ekonomski isplativ, imate pravo svoje vozilo odvesti u servis koji želite, najbolje ovlašteni, gdje će biti popravljeno prema specifikaciji štete, a račun je dužan podmiriti osiguravatelj.

No, ušlo je u običaj da osiguravatelj učini sve moguće da ne bude tako, a sve radi vlastite uštede. Prije svega, predstavnik osiguravatelja će se nastojati nagoditi s vama na način da vam ponudi neki iznos, obično oko 60 posto stvarne štete, s kojim biste mogli pokrpati automobil zamjenskim ili rabljenim dijelovima u nečijoj garaži, a da vam pritom ostane koja kuna, uvjeravajući vas da je to najpovoljnija opcija. Jest, ali za njega. Zatim će nastojati vas uputiti u servis s kojim imaju ugovor. To što će vaše vozilo marke npr. BMW biti popravljeno u ovlaštenom Renaultovom servisu, sa upitnim ishodom popravka, postaje vaš, a ne njihov problem. I problem legalnih autoservisera čije su radionice ispražnjene ovakvom praksom.

Na inicijativu Strukovne grupacije trgovine motornim vozilima i dijelovima pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Split 21. ožujka u prostorijama komore održan je okrugli stol na temu “Informiranost potrošača u trenutku nastale štete na vozilu”, a na kojem smo sudjelovali kao pozvani sudionici, a zajedno s predstavnicima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatske udruge auto struke, Grada Splita, Ureda državne uprave SDŽ, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Regionalnog ureda u  Splitu. Na okrugli stol pozvana je i HANFA kao regulator koja je svoje nesudjelovanje objasnila tezom da nije nadležna komentirati ugovor, odnosno cijene koje dogovaraju osiguravatelji s pojedinim servisima što je, u principu, točan komentar.

Rasprava je naznačila širinu problema i tema s kojima se potrošač (oštećena osoba) suočava prilikom regulacije svoje štete na automobilu. Dotaknute su i  teme međusobnih odnosa između osiguravatelja i servisera te različitost između ovlaštenih i neovlaštenih servisa. G. Mihael Hribar, kao predstavnik Udruge Bonus napomenuo je da iz Zakona o zaštiti potrošača, odnosno točke 15 čl. 5 proizlazi da je potrošač svaka fizička osoba koja sklapa pravni posao… Obzirom da su serviseri pravne osobe dalo bi se zaključiti da se Zakon o potrošačima ne odnosi na njih, što donekle sužava okvire rasprave, ali svakako ćemo predložiti da, za sljedeći okrugli stol, HANFA bude pozvana s temom “Način kontrole osiguravajućih društava u ispunjavanju svojih obveza prema osiguraniku, odnosno oštećeniku”.

Osnovno pitanje koje se nametnulo u toku diskusije je bilo kome se i kojoj instituciji treba obratiti oštećeni u prometnoj nesreći, a da bi realizirao svoja prava koja proizlaze iz zakona. Nažalost, prema zaključku rasprave ispalo je da smo jedini (od prisutnih) koji mogu konkretno zaštiti oštećenu osobu, a isto tako i servisere. Naime, konstatiralo se da u svim situacijama institucije sebe proglašavaju nenadležnima pa je oštećeni još uvijek osuđen na rješavanje problema van postojećih institucija. Želite li postati član naše udruge možete se učlaniti pomoću obrasca na našim stranicama te, za primjerenu čalnarinu na godišnjem nivou, dobiti usluge koje su vam potrebne. Posebno ističemo da je u okviru članarine imate besplatnu pravnu pomoć, a i besplatno zastupanje u slučaju da vam se prometna nezgoda dogodi.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *