MUP povlači zakonsku odredbu radi koje su liječnici lani pretresli ordinaciju jer je-preskupa

Lanjsku odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama prema kojoj su obiteljski liječnici dužni upućivati vozače na izvanredne liječničke preglede MUP, čini se, želi što prije zaboraviti pa se sprema u ponovne izmjene ZSPC-a. Radi provođenja te iste odredbe lani su čakovečkoj liječnici policajci pretresli ordinaciju, danas im je preskupa!

MUP RH predao je 10. rujna u javnu raspravu obrazac koji se zove Obrazac prethodne procjene Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Iza pompoznog naziva stoji zapravo namjera Službe za sigurnost cestovnog prometa da ponovno mijenja ZSPC, isti onaj koji su mijenjali i lani.

Izmjenama zakona želi se, između ostaloga, izmijeniti sadašnja odredba članka 233 Zakona prema kojoj su liječnici dužni upućivati vozače na izvanredne liječničke preglede jer je time, kako se navodi, “došlo do povećanja troškova, kako vozača tako i mjesno nadležnih policijskih uprava i postaja”.

Ukoliko se na izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu utvrdi da je vozač nesposoban ili ograničeno sposoban za vozača, vozač sam plaća pregled, ali ako je vozač sposoban, kao što u većini prijavljenih slučajeva jest, trošak snosi policijska uprava ili postaja koja ga je na pregled uputila.

Nakon što su, prije samo godinu dana, policijski službenici PU međimurske pretresli ordinaciju čakovečkoj liječnici, koja, pravdajući se liječničkom tajnom, nije prijavila da joj je pacijent ovisnik, i ekspresno je kaznili s 5000 kuna. Nakon takve demonstracije sile prijave pacijenata su se naglo umnožile, njih pet tisuća do kraja godine. Godišnje bi to značilo desetak tisuća. A to košta. I sad ne znaju što bi s njima. Pa najbolje da to ukinu i prave se da se ništa nije dogodilo.

Kao što su se, prilikom zadnjih izmjena, pravili da električni romobili ne postoje i tvrdili da ne treba petljati s njihovim uključivanjem u Zakon. To su sve pješaci, zaključiše mudro. Dok nije došlo do nesreća u kojima su sudjelovali e-romobili i pješaci. Onda su shvatili da nedostaju kaznene odredbe. No, na zakašnjele reakcije Službe koja bi, barem na papiru, trebala djelovati preventivno, smo već naučeni.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *