Moja žena vozi bolje od mene!

Da žene ne znaju voziti poznata je stvar. Kad vidite da ne zna u koju bi traku, da se vozi u kontra smjeru, da čaga ispred semafora, jasno vam je „baba za volanom“. Pametan čovjek ne bi nikad dao auto ženi u ruke. Žene stvarno jako loše voze. Prvenstveno zbog njihovog straha. Onda kada svi muškarci ostaju pribrani, žene se uspaniče i miču ruke s volana i krenu plakat. Koze. Dođe nekakav konflikt na cesti, a ona zaboravi prometna pravila, tj. Da onaj koji skreće desno ima prednost. I skoro napravi udes, pa joj veliš: „oduzela si čovjeku prednost!“, a ona se još počne prepirati u autu s tobom. Ima još jedan fenomen izričito povezan sa ženama, vožnja sa zaklopljenim retrovizorima. Sklopljen retrovizor, žensko za volanom. I onda počne pričat okolo kolegicama kako je ona super vozačica. Je. Posebno se spretno parkira – preko dva parkirna mjesta. I još ste sretni ako vam pritom ne ogrebe auto. Žene uopće nemaju osjećaja za prostor. Jedna je japanska firma napravila posebna parkirna mjesta za žene, jedno pedeset posto šira od ostalih, da ne biste rekli da su to balkanske predrasude.

Muškarci, s druge strane, su odreda sjajni vozači. Moj brat, na primjer, koji je na vozački ispit izlazio pet puta. Moj bratić, koji je teoretski dio ispita polagao uzastopce godinu dana. Moj momak kojem se, kada me prvi put izveo na kavu, ugasio motor pri kretanju na uzbrdici koja, brat bratu, ima manji nagib od onog na mojoj traci za trčanje. Oni su, naprosto, za to rođeni. I kad muškarac popije malo, pivu, dvije, gajbu, još uvijek je bolje da on vozi nego žena koja posve trijezna sjedi pored njega. Razumna žena to zna i ne otima se za upravljač. Jer je lakše podnijeti da razbije auto, polomi nju, sebe, ma i djecu im ostavi siročadi, nego voziti uz uspaničene krikove – upute pijanog vozača genijalca kraj sebe. Sve za mir u kući. Očuvanje mira u kući, to je žensko umijeće. Ne vožnja. Recite mi, među dvjesta najboljih vozača Formule 1, na kojem je mjestu najviše rangirana vozačica? Pa, otprilike istom kao i najbolje rangirana šahistkinja među dvjesta najboljih šahista na svijetu. Je li to dokaz da su žene manje inteligentne od muškaraca pa je stoga i pravedno da budu manje plaćene, kao što bi rekao onaj gospodin iz Poljske? Ili lošiji vozači?

Jedno, rekli bi ljudi prilično relevantno, britansko istraživanje iz pretprošle godine pokazalo je da žene, s obzirom na postotak u kojem su zastupljene kao vozači, uzrokuju značajno manje prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama nego muškarci, K tome, počine i petnaestak posto manje prometnih prekršaja. U prilog tome, osiguravajuća društva u SAD-u policu osiguranja od automobilske odgovornosti prodaju, u prosjeku, ženama dvadesetak posto jeftinije nego muškarcima. Vozi li vas, dakle, vozačica, dokazano su vam veće šanse da ćete do odredišta dospjeti živi i zdravi. Samo je pitanje hoćete li dospjeti na vrijeme, rekli bi zlobnici. Ne, pitanje je koje je od toga vama važnije. Žena će sigurno prije pronaći parkirno mjesto, pokazalo je isto istraživanje. A parkiranje? Kad se ja parkiram stanem, odmjerim, uparkiram se. Kada se muškarac parkira… Taman kad se ponadate da se napokon maknuo s ceste, on izađe još jedanput, da se poravna. Jeste li ikad vidjeli muškarca koji se uparkirao iz prve? Poravnavanje, to njima dođe kao ritual, kao i dodavanje malo gasa prije nego startaju. Jedino u čemu su žene podbacile u tom istraživanju jest to da su nervoznije u prometu i više psuju. Nije ni čudno u takvom okruženju, rekli bi neki. Jesu li žene zato bolji vozači?

Ne znam. Da vam pravo kažem ne vidim razliku između muških i ženskih vozača. Razlika između ženskog i muškog mozga? Nismo li tu priču prevazišli nekoć davno kada smo se pomirili sa ženama liječnicama… i novinarkama? Drugo mi sve izgleda isto. Lijeva ruka na upravljaču, desna na mjenjaču; lijeva noga na kvačilu, desna na gasu ili kočnici. Vidite li neku razliku koja je meni promakla? Možda neku koja vas sprječava da budete objektivni i prepustite upravljač svojoj supruzi, djevojci, majci… Dragi muškarci, danas je Međunarodni dan žena, učinite nam samo danas to malo veselje i priznajte ako bolje vozimo od vas. Naprosto stanite pred ogledalo i recite: „Moja žena vozi bolje od mene!“. Ili još bolje pred tipkovnicu i napišite to ovdje, javno.

Posebno ako ste zaboravili kupiti cvijeće.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *