Mjesec podizanja svijesti o opasnostima distrakcije pažnje u vožnji

Distrakcija pažnje za vrijeme vožnje smanjuju sigurnost prometa i prijetnja su svima nama. Najnovije statistike pokazuju da je broj poginulih u prometnim nesrećama lani porastao za 8% u usporedbi s 2016., a negativni trend se nastavlja i ove godine. Više od 10 000 osoba ozlijeđeno je na hrvatskim cestama prošle godine, a ometači pažnje tome su uvelike doprinijeli.

Prevencija može spriječiti gotovo svaku smrt u prometu. Pisanje poruka u vožnji je najozloglašeniji ometač pažnje, ali nije jedini. Putnici u vozilu, mijenjanje radio postaja, potraga za punjačem ili šminkanje za upravljačem – sve su to ometači pažnje koji mogu lako dovesti do prometne nesreće. Samo jedna sekunda nepažnje dovoljna je da vam promijeni život zauvijek.

Mjesec podizanja svijesti o opasnostima distrakcije pažnje u vožnji, koji se obilježava u travnju, rezultat je na napora da se prepoznaju i eliminiraju sve okolnosti koje mogu dovesti do stradavanja u prometu, a moguće ih je spriječiti.

Pisanje tekstualnih poruka za vrijeme vožnje povećava rizik od prometne nesreće 23 puta tvrdi Ured za promet američke vlade. Unatoč toj statistici trečina vozača priznaje da su slali ili primali poruke za vrijeme vožnje, a svaki peti čini to redovno. Jednako toliko ih surfalo po internetu, gotovo polovica je namještala GPS ili pregledavala kartu u vožnji, ni broj onih koji su namještali frizuru ili šminku nije zanemariv. Gotovo svaki vozač priznao je da je jeo ili pio za upravljačem. Istraživanje je, dakako, američko jer je slično kod nas nemoguće pronaći.

Imajte na umu da razgovor mobitelom za vrijeme vožnje, u što se barem jednom upustilo 90% hrvatskih vozača, povećava rizik od prometne nesreće 3 puta kod iskusnih vozača, a čak 8 puta kod mladih vozača. Vozač koji koristi mobitel sporije reagira, loše procjenjuje udaljenost i češće gubi kontrolu nad vozilom. Suženo mu je vidno polje pa slabije uočava prometne znakove, promjene na semaforu i druge automobile.

Ako mislite da ste baš vi jedan od onih sjajnih vozača čiji je mozak stvoren za multitasking i sposobni ste obavljati barem tri stvari istodobno znajte da se zavaravate. Evo što kaže znanost:

  • Vozač ne može raditi više stvari odjednom

Ljudski mozak ne može raditi dvije stvari u isto vrijeme, primjerice gledati TV i razgovarati na mobitel. Isto vrijedi i za razgovor za vrijeme vožnje, mozak se šalta između dva zadatka što usporava vrijeme reakcije.

  • Postoji razlika između razgovora na mobitel i razgovora s putnikom

Putnici na stražnjem sjedalu su dobri za vas. Odrasli putnici mogu pomoći vozaču upozoravajući ga na opasnost. Osoba s druge strane telefona ne vidi što se događa.

  • Ni razgovarati hands-free nije sigurno za vrijeme vožnje

Vozači koji razgovaraju na mobitel mogu propustiti polovicu događaja iz svog okruženja uključujući nadolazeće pješake i crveno svjetlo.

  • Nije sigurno koristiti mobitel ni dok smo zaustavljeni na semaforu

Istraživanja su pokazala da nam je pažnja ometena i do 27 sekundi nakon što smo poslali glasovnu poruku.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *