Kada politika ugrožava živote – Nikakav pravilnik ne može nadoknaditi ispuštanje obveze liječničkog pregleda za produljivanje vozačke dozvole nakon 65. godine iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama

 

Usklađivanje Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače s europskom Direktivom o vozačkim dozvolama je upravo ono što mu naziv kaže – usklađivanje pravilnika. Da budemo precizniji, na razini Europske unije, prilikom izdavanja vozačke dozvole, primjenjivati će novije spoznaje o kardiovaskularnim bolestima i dijabetesu. I to je to. Propust, učinjen prilikom izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a u kojem je, suprotno mišljenju liječničke struke i Službe za sigurnost cestovnog prometa, a kao ustupak političkim partnerima i javnom mišljenju, ponovno izostavljena obveza liječničkog pregleda vozača starijih od 65 godina, nije ovime nadoknađen, kako se to u posljednjih mjesec dana pokušava prikazati u javnosti. Ni djelomično.

Zašto?

Ne biste vjerovali, Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače imali smo i dosad. Njime je također bilo predviđeno da, ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost zbog koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabrani liječnik dužan je upozoriti o tome bolesnika, ali i obavijestiti policijsku upravu ili postaju. U praksi, liječnik specijalist smatrao je da je to posao izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite, a ovi bi uglavnom štitili privatnost pacijenta i usmeno ga obavještavali o mogućim poteškoćama, ali odluku su prepuštali njegovoj savjesti. Kako je to izgledalo u praksi? Tek kada bi vozač uslijed epileptičnog napada, srčanog udara ili hipoglikemijske kome uzrokovao prometnu nesreću, nadležna policijska postaja bi zatražila da ga se pozove na izvanredni liječnički pregled na kojem, u pravilu, takav vozač ne bi zadovoljio. Nikad niti jedan liječnik nije snosio sankcije zbog neprijavljivanja takvog stanja. Niti hoće.

Zašto?

Kao što je lijepo objasnio neki dan za Jutarnji list dr. sc. Hrvoje Pintarić, kardiolog u KBC Sestre Milosrdnice, tlak je jako promjenjiv: čovjek može uzimati lijekove uoči pregleda i imati tlak u dopuštenim granicama, a poslije može prestati uzimati terapiju. Dakle, čak ni za pacijenta koji se redovno liječi, nema načina da liječnik garantira da mu je zdravstveno stanje pod kontrolom. Kardiovaskularne bolesti i dijabetes, poznato je, najrašireniji su među starijom populacijom. Jednim dobrim dijelom nisu niti dijagnosticirani niti liječeni. Hipertenzija često i nema simptoma, zato je i zovu tihim ubojicom. U nekim je slučajevima liječnički pregled radi produživanja vozačke dozvole u 65. godini i bio prva prilika da se takva bolest dijagnosticira, a onda i liječi. Liječnički pregledi, poznato je, spašavaju živote. U ovom slučaju i vaš i drugih sudionika u prometu. To jest, spašavali su. Sada ste prepušteni samima sebi.

Zašto?

Provođenje izmijenjenog pravilnika prepušteno je medicini rada. Ciljana skupina, umirovljeni, stariji, bolesni vozači davno su izmakli njenoj kontroli. Opadanje psihofizičkih sposobnosti u zrelijim godinama je notorna činjenica s kojom se mnogi teško nose, a odluka osjećaju li se sposobnima za vožnju biti će prepuštena njihovom osobnom osjećaju, odnosno samokritičnosti. Oni koji takav osjećaj nemaju, ili su ga izgubili, moći će raditi za upravljačem vozila što god žele. A policija će moći jedino – brojati žrtve.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *